Deras bussar har dubbat i vinter
Halkan ställer till problem för den tunga trafiken. Trots det finns det ingen lag om dubbdäck på tunga fordon.- Det borde det vara, tycker Ronny Olofsson, vd för Gotlandsbuss AB.
BUSS MED GREPP. Det kostar omkring 40 000 kronor att utrusta en buss med däck för vinterväglag.
Foto: Petra Jonsson
I Sverige är det lag på vinterdäck för bilar, men inte för de tunga fordonen. För dem gäller istället en ny lag om ett mönsterdjup på fem millimeter.
Ser gärna en lag
Gotlandsbuss fordon är utrustade med dubbade däck fram och grovmönstrade bak. Det är ett krav från kommunen, som också bekostar däcken.
- Det räcker med grovt mönster bak eftersom motorn tynger ner bussen. Fram är det däremot nödvändigt för att underlätta styrningen, säger Ronny Olofsson, vd för Gotlandsbuss som sköter linjetrafiken på ön.
Bolaget har lagt om däcken på alla sina 24 fordon, och enligt Ronny Olofsson använder även de flesta privata åkarna dubbdäck.
- Det är en säkerhet både för resenärerna och för chauffören. Det är inget fel på snöröjningen, men när det är halt på Gotland är det tufft att köra buss. Trots att vi har dubbdäck har vi haft en dikeskörning och förseningar i trafiken, säger han.
Ronny Olofsson ser gärna en lag på dubbdäck, även för de tunga fordonen.
- Det borde vara ett krav, framför allt för fordon som kör linjetrafik och skolbarn. Det finns en miljöaspekt i att dubbat river upp vägarna, men säkerheten borde gå före, tycker han.
Halkkörning
Gotlandsbuss har ännu inte haft någon gemensam halkutbildning för sina chaufförer.
Men i januari ska förarna få lära sig miljövänlig körning, och i den utbildningen ingår även halkkörning.
Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, vill inte ha en lagstiftning kring dubbdäck på tunga fordon.
- Jag tycker inte att det ska vara lag på dubbdäck eftersom de orsakar problem med partikelutfällningar från vägarna. Däremot vill jag ha en lag på vinterdäck, säger Anna Rönnle, NTF Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!