Polisen kallar det för en trygghetsskapande insats och de som ska bättra på känslan av trygghet är polisens volontärer. Christina Gustavsson, som annars jobbar natt inom äldreomsorgen, är en av dem.
Hon har dragit på sig reflexväst och promenerar omkring på Gråbo och i Terra Novaområdet.
- Många här är positiva till att man bara finns på platsen, säger Christina Gustavsson.
De får inte betalt och kan inte beordras ut på uppdrag.
- På så sätt skiljer det här sig mot att vara med i en deltidsbrandkår eller i Hemvärnet, säger Anneli Nilsson, som är volontärsamordnare hos polisen på Gotland.
Alla sorters människor
Totalt har myndigheten utbildat 89 volontärer på ön, några har flyttat från Gotland och är inte längre med. De som är kvar kommer från alla håll i samhället.
- Det är allt från medlemmar i polisstyrelsen till unga som siktar mot polisyrket, säger Anneli Nilsson.
Vill göra en insats
Medelåldern hos volontärerna är 38 år och kravet på att få vara med är att man är över 18 år och har genomgått en utbildning hos polisen. Christian Bohlin arbetar på hamnterminalen vid Destination Gotland.
- För min del handlar det här om att få hjälpa andra och samtidigt känna sig uppskattad, säger han.
Varken Christian eller Christina har övervägt att söka till polishögskolan, engagemanget som polisvolontärer handlar enligt de båda om att "göra en insats".
Inga befogenheter
När det blir sommar och festglada ungdomar strömmar till ön är man ute på kvällarna för att vara ett stöd för de som gått vilse i partydimman.
- Ett exempel är att jag följde med en ung tjej hem i somras, hon hade nog hängt med fel gäng från en fest och ville ha sällskap hem, säger Christina Gustavsson.
Samtidigt har volontärerna ett ytterligare uppdrag från polisen: Att vara myndighetens ögon och öron. Tips och iakttagelser av intresse går vidare till berörd avdelning.
- Man är med vid midsommar, valborg, på skolavslutningar, vid informationsarbete och på trafiksatsningar, säger Dan Paulsen.
Polisvolontärerna har däremot inga befogenheter utöver vad gemene man har, mobiltelefon och reflexvästar är den enda utrustningen. De kommande två veckorna ska volontärerna försöka ta reda på mer om den man i 40-årsåldern som den senaste tiden sökt kontakt med barn på skolor i området.