Deras plastfabrik ligger mitt i den mörkaste skogen
Nyligen kunde flera ljusbord i plast ses i ett caféprogram som sändes i dansk TV. Borden är tillverkade i Burs. Där, inbäddad i skogen vid Vesterlaus i Burs ligger en plastfabrik, Mix Formplast. Företaget finns inte med i telefonkatalogen och det finns ingen skylt vid vägen eller på den stora vita maskinhallen, där fabriken finns inrymd.För de flesta gotlänningar är det ett okänt företag, som Michael Cederlund, 42 år, startade för drygt tre år sedan.
Främst tillverkar man plastdetaljer till båtar som tillverkas hos Nimbus, Ryds och Storebro. Bolagets nisch är att ta fram udda artiklar som bara tillverkas i små serier. Som ett ljusbord i plast designat av svenskan Maxjenny Forslund, bland annat möbeldesigner och bosatt i Köpenhamn.
Ja, vi försöker också göra lite udda grejer. I Trelleborg finns företaget Molykongruppen, som är stor leverantör av plastdelar. Där vet man vad vi kan göra här. Maxjenny Forslund tog kontakt med dem och de förmedlade sedan kontakten med mig, säger Michael Cederlund.
All kommunikation skedde sedan via mail och fax. Maxjenny Forslund screentryckte och Mix Formplast formpressade sedan plastborden. Därefter har man fäst lysrör runt bordskanten.
<span class=MR>Visades i dansk TV</span>
Så häromveckan råkade Lena Hultberg på länsstyrelsen se på dansk TV när Gotland fanns med på Skånemässan i Malmö. I ett caféprogram får hon se ljusborden, som hon kände till att Mix formplast hade fått tillverka.
Det finns bara nio ljusbord gjorda. Och så står en hel rad i en TV-studio. Bra gratisreklam, snart är vi världskända, skrattar Michael Cederlund.
Fabriken i Burs är inrymd i en stor vit maskinhall, som ägs av Vesterlaus skogsentreprenad, som också är delägare i Mix Formplast. Där finns en ganska stor maskinpark. Men allt är köpt begagnat och sedan har maskinerna renoverats. Nya maskiner skulle kosta cirka tio miljoner kronor. De begagnade har köpts in för knappt en tiondel av den summan.
Jag tycker det är fruktansvärt roligt med maskiner. När det är helg längtar jag efter att det skall bli måndag och jag får gå till jobbet! Det trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva, säger Michael Cederlund, som brinner för sitt arbete att vara egen företagare och för att man bör satsa på de lokala företagen på Gotland.
<span class=MR>Att dra in nya pengar</span>
Någon måste göra något för att dra in nya pengar till Gotland. Jag tycker också att det är bättre att ta hit råvaran och förädla den. Men ibland tycker jag det är lite dålig support för de företag som finns. Man talar mest bara om att försöka få hit nya företag från fastlandet.
Michael Cederlund är född och uppvuxen i Burs. När han hade gått ut nian blev det jobb på Trelleborg Sigma i Hemse och i Havdhem i tjugo års tid. Där lärde han sig en del om maskiner och gummitillverkning. Men han kände att han ville göra något annat och gärna då något som man använder maskiner till.
Michael Cederlund fick reda på att Nimbus sökte en lokal tillverkare av vakuumformade plastprodukter. Kontakt togs och man kom överens om att han skulle få leverera samtliga komponenter av icke laminerad plast som behövs till Nimbusbåtarna. Och när Michael startade sin plastfabrik, då hade han aldrig tidigare sett en vakuummaskin!
<span class=MR>EU-bidrag klarade starten</span>
Det blev utbildning hos ett plastföretag i Göteborg, EU-bidrag fixades av Almi. Utan det bidraget hade företaget aldrig kommit i gång. Arbetsförmedlingen i Hemse hjälpte sedan till att få fram rätt personer att anställa.
En kände Michael sedan tiden på Trelleborg Sigma, Örjan Jakobsson, som är utbildad verktygsmakare. Nummer tre i gänget är Mats Lyander, som är lite av reparatör och fixare.
Michael Cederlunds mål med företaget är att komma upp i 5-6 anställda och en omsättning på 6-10 miljoner kronor. När han är 50 hoppas han vara ekonomiskt oberoende och skuldfri. Men det kan gå fortare än så.
Det finns en Stockholmsfirma som har en uppfinning, som vi skall göra något av. Om det lyckas med den, då är pensionen räddad, tror Michael.
Än så länge är ryggraden i produktionen alla plastdetaljer till de båtar som Nimbus, Ryds och Storebro tillverkar. Totalt har man 90 olika plastdetaljer. Därtill görs jobb för Arla Foods i Stånga och nyligen så tillverkades plastskivor som skydd för reklamskyltarna på rinken i Visby ishall.
<span class=MR>Tror på nätverk</span>
Michael Cederlund är också ständigt ute på Internet och kollar vad konkurrenterna håller på med och via nätet skapar han också nya kontakter och nya kunder.
Han tror också mycket på att bilda nätverk och att hjälpa varandra. Ett bra exempel på det är när Jimmy Pettersson, som driver specialsnickeriet i När, häromåret försökte hitta någon som kunde göra en plastinsats till den blomlåda som han tillverkar och som formgavs av professor Lars Lallerstedt i projektet Form Gotland.
Nästgårds hittade Jimmy Pettersson Mix Formplast i Burs. Det blev ett ömsesidigt utbyte. Michael Cederlund på plastfabriken behövde träformar till de plastdetaljer som skulle tas fram. Så Jimmy Pettersson tillverkade träformarna för plastfabriken i Burs och Michael Cederlund plastinsatserna för snickeriet i När!
Nu har det gått tre år och tre månader sedan starten. Men att sätta upp en företagsskylt, det vill Michael Cederlund vänta med tills han är säker på att företaget har tillräcklig grund att stå på.
Jag jobbar hellre i skymundan till den dag jag känner att det rullar på. Då sätter jag upp en skylt, säger Michael.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!