Deras stöd räddar jobb

När verkstaden i Källunge hotades av nedläggning gick bönder och företagare i bygden ihop.Och lyckades rädda den kvar.Nu drivs den vidare av Anette och Tomas Hult i Etelhem.

Stöttar. Tack vare stort stöd från bygden har Tomas och Anette Hult    kunnat ta över verkstaden i Källunge. De som arbetat för det är bland andra Kjell Johansson, Rickard Hansson, Johnny Svensson och Kjell Persson.   Arbetar. Stefan Pettersson, nere till vänster, arbetar i verkstaden i Etelhem men kommer nu också att jobba i Källunge. Tillsammans med Åke Nobling, nere till höger, sätter han samman delar till en keramikugn.

Stöttar. Tack vare stort stöd från bygden har Tomas och Anette Hult kunnat ta över verkstaden i Källunge. De som arbetat för det är bland andra Kjell Johansson, Rickard Hansson, Johnny Svensson och Kjell Persson. Arbetar. Stefan Pettersson, nere till vänster, arbetar i verkstaden i Etelhem men kommer nu också att jobba i Källunge. Tillsammans med Åke Nobling, nere till höger, sätter han samman delar till en keramikugn.

Foto: Krister Nordin

Gotland2010-05-05 10:35
Initiativtagaren till att rädda kvar verkstaden, Rickard Hansson, betonar vikten av en verkstad i närheten när man driver lantbruk:
- För oss är det ovärderligt att ha en verkstad här. Att ta sig någon annanstans när en maskin behöver lagas är både besvärligt och tidskrävande. Och det är svårt att hitta en verkstad som håller på med lantbruksmaskiner, säger Rickard Hansson.
Initiativet slutade med att 32 bönder och företagare gick i borgen för att de nya ägarna skulle kunna köpa den gamla verkstaden.
Det blev en annorlunda lösning, men nu är optimismen stor.

Räddade kvar sitt jobb
Verkstaden i Källunge har funnits sedan 1927. Den togs 1965 över av bröderna Einar, Stig och Sture Glansholm som sex år senare byggde den nuvarande verkstadslokalen.
När de pensionerats tog ett par av deras söner över. Men när den ena slutat och den andra sedan bestämde sig för att satsa på vindkraft i stället minskade verksamheten radikalt. Kvar blev ett par anställda samtidigt som verkstaden var till försäljning.
- Under flera månader arbetade jag ensam här, och då hann vi inte hjälpa så många, säger Kjell Persson, som nu varit med och räddat sitt eget jobb och dessutom sett till att det blir fler arbetstillfällen i Källunge.
Rickard Hansson tyckte alltså att något måste göras. Tillsammans med åtta-nio andra drog han igång "Rädda Källungeverkstan"
- Vi diskuterade olika alternativ, bland annat om vi själva skulle starta bolag och driva den vidare. Men vi insåg ganska snart att vi inte är särskilt bra på verkstadsbiten, berättar han.
- Vi är bättre på att köra sönder maskinerna, tillägger Johnny Svensson med ett flin.

"Tomas är känd - duktig"
De pratade med förre ägaren fick namn på några som tidigare visat intresse och bestämde sig för vem de ville skulle ta över.
Tomas och Anette Hult, som driver Maskin- & Marinteknik på Gotland AB i Etelhem, med elva anställda.
- Tomas är känd som en duktig företagare med stor bredd, så vi bestämde oss för att försöka övertala honom, berättar Rickard Hansson.
Tomas Hult var intresserad, men hustrun Anette var skeptisk i början.
- Jag visste ju hur mycket vi hade att göra redan innan. Men när tio karlar kom hem till oss och bad oss ta över så kände vi oss utvalda och hedrade. Och då kände jag att det är klart att vi ska hjälpa dem, berättar hon.
De hade dock svårt att ordna finansieringen på egen hand. Det behövdes borgensmän.
- Vi tog fram det gamla kundregistret och ringde runt till 50 personer och frågade om de var intresserade av att hjälpa till att rädda verkstan. Vi bjöd in till ett möte i församlingshemmet i Fole där Tomas presenterade sin idé och verksamhet och vi gick igenom hur utvecklingen varit för verkstaden i Källunge. Några anmälde direkt att de ville vara med. Sedan ringde vi runt och slutligen var vi 32 bönder och företagare i socknarna här omkring som var beredda att gå i borgen, berättar Rickard Hansson.
Det handlade om ett lån på 900 000 kronor.
Var och en av de 32 har gått i borgen för drygt 27 000 kronor var. Det borgar också för att de kommer att gynna verkstaden genom att lämna sina maskiner där.

Samordnar verkstäderna
Anette och Tomas Hult driver nu verkstaden som ett dotterbolag till bolaget i Etelhem.
Minst tre anställda kommer det att bli i Källunge.
- Sedan kan vi också samordna verksamheterna. Är det mindre att göra i Etelhem så kan några av de anställda arbeta här, säger Tomas Hult. Vi hoppas få snurr på verksamheten. Kundunderlaget finns, och de är lojala med sin verkstad. Vi hoppas också på nya kunder bland åkare och entreprenörer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om