Deras uppfinning vill rädda Östersjön

Lösningen på Östersjöns miljöproblem är inom räckhåll, det hävdar Peter Kjaerboe och Stefan Nyström, som just nu befinner sig på Gotland för att presentera sin idé.

Gotland2005-06-28 06:00
Det råder syrebrist i stora delar av Östersjön och i synnerhet i vattnen runt omkring Gotland. Men medan de flesta koncentrerat sig på problematiken har Peter Kjaerboe och Stefan Nyström kommit på en lösning, att helt enkelt syresätta de områden där det råder syrebrist. För att kunna göra detta har de uppfunnit O2-verk.
- Det slog mig en vacker dag att man borde pumpa ner syre i havet, ungefär som man gör i akvarier, säger Stefan Nyström.
Det var för fem år sedan idéen föddes, men ganska snart insåg han att energikostnaden för att driva en sådan anläggning skulle bli orimligt hög. Det var först när vågkraften kom på tal som projektet kom igång på allvar.
Ett O2-verk är en betongkonstruktion som placeras ut i havets syrefattiga områden. Den ena sidan av konstruktionen höjer sig sluttande ur havet som en artificiell strand. När vågorna slår mot den trycks de uppåt och in i en reservoar. Där ifrån trycks det syrerika ytvattnet ner genom långa slangar, till syrefattiga djup.
- Vi vill ha syret till en lägre nivå och med hjälp av vågkraft kan O2-verken drivas i evighet, säger Stefan Nyström.
Verken ska konstrueras i betong som är både billigt och slitstarkt. Varje verk är 150 meter långt och vikten är cirka 400 000 ton styck. Att verken drivs enbart av vågkraft och saknar rörliga delar, talar för låga omkostnader för underhåll.

Drygt 85 verk
Peter Kjaerboe och Stefan Nyström tror att det krävs cirka 85, maximalt 120, O2-verk för att råda bot på Östersjöns syrebrist. Uppfinnarnas beräknade kostnad är 200 till 500 miljoner kronor för en tioårsperiod. Det kan jämföras med den beräknade kostnaden för problemen i Östersjön som är cirka en miljard kronor.
- Det är svårt att uppskatta kostnaderna för ett miljöproblem. De arter som försvinner till exempel, är omöjligt att värdera, säger Peter Kjaerboe.
- Vi har inte räknat på vad problemet kostar, utan vad det kostar att lösa problemet, säger Stefan Nyström.
De senaste fyra månaderna har de arbetat intensivt med sitt projekt och nu har det alltså kommit till Gotland för att presentera sin uppfinning. I dag träffar de representanter från kommunen, länsstyrelsen och Leader+.
Det är verkligen ingen slump att de kommit till Gotland. På en karta över syresituationen i Östersjön är det just områdena öster och nordväst om ön som är svarta, färgen som indikerar syrehalt noll. Gotland är antagligen värst drabbat i landet av situationen i Östersjön och därför, menar Peter Kjaerboe och Stefan Nyström, är det här som O2-verken ska ta form.
- Vi tror på gotlänningarna själva, vi vill göra det här till Gotlands sak. Kan vi inte bilda opinion här så blir det svårt, säger Stefan Nyström. Ingen vet om det är för sent eller inte, vi har ingen tid att spilla, vi kan inte vänta längre, avslutar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om