Deras utbildning skrotas

Utbildningarna i el med data och svets läggs ner vid Lernia i Visby. Den sista mars går det fleråriga avtalet ut med länsarbetsnämnden.

Gotland2005-12-10 06:00
Någon ny upphandling för utbildningen är inte aktuell. Anledningen är att det finns arbetslösa svetsare på ön.
- Utbildning är en färskvara och de elever som inte inte hinner fullfölja sina utbildningar ska vi hjälpa. Det säger Agneta Smitterberg vid länsstyrelsen och ansvarig upphandlingen av utbildningar.
I flera år har Lernia i Visby erbjudit utbildning inom el och svets. Utbildningarna, som är individuella, på både gymnasie- och vuxenutbildningsnivå, är upphandlade av länsarbetsnämnden och genomförs enligt avtal vid Lernia.
- I dag har vi ett flerårigt avtal med länsstyrelsen om att sälja el- och svetsutbildningar. Det avtalet går ut den sista mars, men någon ny förfrågan inför ett nytt avtal har inte kommit från länsarbetsnämnden till oss, konstaterar Rolf Andersson, Lernias platschef i Visby.
För exempelvis båtbyggeri och snickeri har länsarbetsnämnden redan gått ut med förfrågningar om ny upphandling och fortsatt utbildning. Så är inte fallet förr el, med data och svets. Att så är fallet bekräftas av Agneta Smitterberg vid Länsarbetsnämnden.

Färskvara
- Utbildning är en färskvara och vi kan inte fortsätta att utbilda inom el och svets om det inte finns behov av den sortens arbetskraft på ön. Så går det till i arbetsmarknadsutbildningen. Den handlas upp när och där det finns behov. Nu, med tanke på statliga verk som flyttar till ön, har vi till exempel köpt in högskoleutbildning.
Agneta Smitterberg framhåller att el- och svetsutbildningen på Lernia har varit fantastisk, kanske den bästa i Sverige. Den bygger på en grundutbildning med fortsättning i modulform med olika valda kurser. När el- och svetsutbildningen läggs ner i vår kommer en del av eleverna inte att hinna avsluta sina pågående utbildningar.
- Vi är medvetna om det och ska hjälpa dessa elever att fullfölja sina utbildningar när avtalet går ut. Vad som nu är viktigt är att göra rätt modulval, det vill säga att plocka ut rätt delar som man hinner med. Det gäller också ungdomarna som går på gymnasieskolans produktionstekniska program, säger Agneta Smitterberg.

Optimistisk
Trots Länsarbetsnämndens avsikt att inte göra en förnyad upphandling i el med data- och svetsutbildning är Lernias platschef Rolf Andersson optimistisk. För Lernias del handlar frågan om att leverera en utbildning enligt avtal.
- Ingen ska släppas ut halvutbildad från oss på Lernia. Visserligen har det inte kommit någon förfrågan om en ny upphandling för el- och svets, men än är det lång tid kvar till den 1 april och det gamla avtalet går ut först den sista mars. Samtidigt är det inte vår sak att avgöra vilka utbildningar som ska anordnas.
Men vid utbildningen är lärare och elever oroliga. Risken är att de elever som nu går el och svets tvingas sluta med en halvfärdig utbildning. Det är ett problem, särskilt som många företag vill ha utbildade med exempelvis svetslicens. För gymnasieskolans elever som går första, andra eller tredje året på produktionstekniska programmet gäller avtalet till vårterminens slut. För övriga vuxna elever går utbildningsavtalet ut den 31 mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!