Desideriaskolan testade stjärnkockarnas skolmatsrecept
Fungerar stjärnkockarnas skolmatsrecept i praktiken? Det ville man testa på Desiderias hotell- och restaurangprogram där man valde ut tre av de finalrätter som nyligen tillagades i tävlingen "Årets kock".
När tävlingen "Årets kock" arrangerades i år var tilläggstemat skolmat, en delikat utmaning även för den mest rutinerade kock. Skolmaten är inte sällan omdiskuterad och kritiskt granskad av sina gourmander. Den får dessutom inte heller kosta särskilt många kronor (en skolportion kostar i snitt 7,43 kronor) och måste kunna tillagas i tusentals portioner.
Tomas Lundgren, chefskock på Desideria, ville se om rätterna fungerar att tillaga, både tekniskt och kostnadsmässigt, i praktiken, eller om det bara är ett "spel för gallerierna" som han uttrycker det.
För Säveskolans del handlade det om att tiofaldiga recepten som är beräknade för 25 personer. De här rätterna är några kronor dyrare än en genomsnittlig portion och kostar 10-11 kronor.
Första testet: Nötfärsjärpe med tomat, varm pastasallad och blomkål, gurk- och basilikadressing. Det var den här rätten som vann skolmatskategorin i "Årets kock". Det blev succé även på Säveskolan.
Eleverna tyckte att det var fantastiskt gott. Och lite kryddstarkt. Det var renskrapade tallrikar, säger Tomas Lundgren.
Han berättar även att det fungerade utmärkt att utöka receptet och det gick också bra att tilllaga rätten tillsammans med restaurangeleverna.
Andra testet: Fiskburgare med couscoussallad och yoghurt- och korianderdressing. Det blev inte riktigt lika lyckat.
Det gick inte så bra, konstaterar Lundgren.
Ett problem var att utöka receptet. Det bygger på styckägg, men eftersom ägg är olika stora blir det inte riktigt samma proportioner som i receptet. Och skillnaderna ökar givetvis ju större mängd mat som tillagas.
Då har vi ändå bara lagat för ett par hundra personer. Tanken är ju att man ska kunna laga maten för ett par tusen elever. Vi fick rätta till en del i efterhand så det blev inte som ursprunget.
Dessutom blev det alldeles för dyrt med två salladslökar per person (bara det kostar 1,50 kr), crème fraîche, ägg, färsk fisk, och couscous.
Den här rätten kommer inte att funka.
Däremot var det inget fel på smaken, även om Tomas Lundgren till en början tyckte att själva fiskburgaren var lite för tamt kryddad.
Men tillsammans med salladen och dressingen blev det en väldigt häftig kombination.
Det tredje testet, kycklingspett med rotfruktschutney och lime- och honungsyoghurt, genomförs i dag torsdag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!