Dess skapare bemöter kritiken
? Jag vill skapa frågor kring politisk och ekonomisk makt, kring demokratibegreppet. Det säger Mårten Wallin, mannen bakom de webbplatser som på olika sätt ?belyser och ifrågasätter med Gotland som metafor?.
?Lokalt och gripbart?
Mårten Wallin menar dock att det egentligen inte är varken Gotland eller just gotländska makthavare han främst vill åskådliggöra. På en av hemsidorna skriver han: ?Gotland får fungera som en symbol för ett orättfärdigt Sverige och Jan Lundgren får representera det politiska styret. På det sättet blir det litet, lokalt och gripbart.?
Den hemsidan fokuserades först på grävande journalistik. Nu är metoden mer konstnärlig, vilket enligt Wallin är mindre tidskrävande men får större effekt. Det konstnärliga uttrycket skapar många känslor och tankar, vilket är vad han vill. Han hade dock inte för avsikt att såra Jan Lundgren, säger han.
? Om han har tagit väldigt illa vid sig rent personligt kan jag tycka att det är ledsamt. Det är inte min mening.
Att kommunen, inte Lundgren själv, polisanmält honom är dock ?intressant och väl värt en egen diskussion?, menar han.
? Ska vi, folket, vara med och betala för att han känner sig personligt kränkt? Har han mandat för att tala för hela Gotland i fördömandet av en enskild gotlännings hemsida? Ska han ha det mandatet? Det vore mer intressant att fråga Jan Lundgren om han vill begränsa yttrandefriheten.
Gillar inte politik
Wallin ifrågasätter hela det politiska systemet och säger sig värna den enskilde människans rätt till information och medbestämmande. Han säger att han inte röstar, eftersom det skulle ge legitimitet till något han inte tror på. Det handlar dock inte om partilinjer, utan om demokratin som helhet.
? Jag vill inte ha något med politik att göra. För mig handlar det om människors rätt att fatta beslut om sin egen vardag, att inte styras. Vi lever inte i en demokrati. All information vi får kommer från samma håll. GA och GT har samma ägare och Jan Lundgren sitter i Gotlandspress styrelse. Ska det vara så? Var tar då demokratin vägen?
Wallin menar att just exemplet GA och GT kanske inte är rättvisande för det han vill ha sagt, men att det återigen inte handlar främst om de konkreta exemplen, utan om företeelserna.
??För att man ska kunna verka i en demokrati måste man få information. Får man den från ett håll så blir den inte tillräckligt bred för att man ska kunna fatta bra beslut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!