Destination Gotland varslar personal

Destination Gotland rationaliserar och husfruar på färjan är snart ett minne blott.
- Vi går på knäna redan nu, säger Siwert Lindstedt, klubbordförande för Seko sjöfolk.

Gotland2005-06-03 06:00
I förhandlingar mellan berörda fackförbund och Destination Gotland, om omorganisering av köks- och städpersonal, accepterades inte arbetsgivaren förslag. Parterna är inte överens om att det föreligger en arbetsbrist på grund av organisationsförändringen.
Destination Gotland har lämnat varsel till länsarbetsnämnden och ämnar genomföra en omorganisation inom cateringavdelningen, som arbetar med mat, butik och städning ombord.
Det här ska ske efter sommarsäsongen och det är bland annat befälstjänster man vill dra in på, så som köksmästare och husfruar. Den ursprungliga arbetsrollen för en husfru, har i huvudsak varit att ansvara för bäddning och städning av hytter. I dag används hytterna som sittkupéer.

Tovl befäl berörs
Sex köksmästare och sex husfruar berörs från befälssidan. En del av dem har arbetat inom företaget i ett 20-tal år.
Destination Gotland vill istället ha en ny befattning som heter kockstewart, som ska göra motsvarande köksmästarnas arbetsuppgifter.
- Vi vill att köksmästarna ska vara kvar och att husfruarna får nya uppgifter. Då kan vi acceptera det hela. Det räcker inte med att intendenten ombord tar hand om det arbete som två personer tidigare har tagit hand om, säger Hans Dieter Grahl från Fartygsbefälsföreningen.
För två år sedan, då snabbfärjorna sattes in, gjorde man en omorganisation.
Enligt Sten-Crister Forsberg, vd för Destination Gotland, förmådde man då inte att gå hela vägen som det var tänkt när det gäller de anställda.
- Det var stora förändringar på de stora fartygen. Nu har vi haft två år att lära oss hur det fungerar och nu går vi vidare, säger han.

Opåverkad säkerhet
Sten-Crister Forsberg beskriver fartygen som rationella och förklarar att det mesta är koncentrerat till ett däck, har färre utskänkningsställen och att hytterna inte längre används som sovplatser.
När det gäller säkerheten har all personal ombord en uppgift utifall att någon olycka sker, men Sten-Crister Forsberg intygar att säkerhetsorganisationen inte kommer att påverkas i grunden.
Klubbordförande för Seko sjöfolk på Destination Gotland, Siwert Lindstedt, håller med vad gäller säkerhetsaspekten och säger att det finns tillräckligt med sådan personal ombord. Däremot är han övertygad om att servicen för passagerarna blir sämre och att medarbetarna kommer att lida av att personalstyrkan minskar.
- Alla utrymmen ska ändå städas och underhållas. Även i den gamla organisationen var det ganska stressigt med snabba turer och snabba vändningar i hamnen. Vill de dra ned ännu mer blir arbetsmiljön sämre och belastningen hårdare, säger han.
Vad säger de anställda?
- De tror inte heller på den nya organisationen. De för förmodligen jobb över sommaren, men det är ingen trygghet när man har gått ifrån sin fasta anställning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om