"Det är en stor osäkerhet framåt"

Region Gotlands ekonomi är ansträngd. Efter tre år av besparingar kan nu ett nytt sparpaket om 200 miljoner vara att vänta.

Regionstyrelsens ordförande, Eva Nypelius (C), menar att det finns stora osäkerheter framåt vad gäller regionens ekonomi.

Regionstyrelsens ordförande, Eva Nypelius (C), menar att det finns stora osäkerheter framåt vad gäller regionens ekonomi.

Foto: Malin Stenström

Gotland2019-10-10 21:14

I veckan har Region Gotlands politiska ledning haft så kallad budgetavstämning. Där har de diskuterat budget för pågående år och planerat för vad som komma skall. På torsdagen presenterade alliansen sitt nya budgetförslag.

Det är knappast någon nyhet att det ekonomiska läget inom regionen är ansträngt. Efter tre år av sparande på sammantaget 170 miljoner kronor väntar nu ytterligare sparpaket. Under de kommande tre åren vill alliansen minska kostnaderna med omkring 200 miljoner kronor. För 2020 finns ett sparbeting på 60 miljoner kronor. Detta med anledning av att försöka uppnå målet med två procent i resultat. 

I alliansens förslag nämns bland annat effektivisering av planering av regionens personal och lokaler samt minskade inköpskostnader. 

– Det är en stor osäkerhet framåt. Vi ser att konjunkturen viker och att det innebär att skatteintäkterna inte ökar lika mycket som de har gjort, säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.

Samtidigt ser majoriteten av nämnderna ut att sammanfatta året med röda siffror mot budget. Totalt ser nämnderna ut backa med 46 miljoner kronor.

Men det finns ljuspunkter. Regeringens förslag om utökad omfördelning mellan resursstarkare kommuner och regioner till de delar av landet där de ekonomiska förutsättningarna är tuffare. Riksdagen har ännu inte tagit något beslut i frågan, men om skatteutjämningssystemet skulle bli verklighet blir Gotland vinnare, och regionen ges ökat bidrag. 

En stor del av de pengarna (84 miljoner) ska enligt förslaget tilldelas hälso- och sjukvårdsnämnden. Anledningen till det är bland annat oron för ökade kostnader för utomlänsvård. Pengar som bland annat ska användas till förbättrade journalsystem för patienter. 

Meit Fohlin (S), oppositionsråd, om budgetförslaget:

– Det här är allvarligt. Det är ett besparingspaket om 200 miljoner på tre år, på samma sätt som att vi precis har haft ett på 170 miljoner på tre år. Det kommer att märkas och vi som har styrt vet hur svårt det är att hitta besparingarna, säger hon.

Kvarstår enligt plan gör stora investeringar på bland annat en nybyggd akut i Visby, förskola i Väskinde och satsningar på öns VA-verksamhet. Den totala investeringsbudgeten för 2020 uppgår till 430 miljoner kronor, enligt alliansens budgetförslag.

Enligt förslaget väntar ingen skattehöjning. Exakt hur nästa års budget blir beslutas i november när regionstyrelsen sammanträder.

Meit Fohlin (S) är regionråd i opposition.
Meit Fohlin (S) är regionråd i opposition.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!