"Det är en vinst på några kronor"
- Det är inte vårt fel om grisbönderna på Gotland tvingas i konkurs.Nu försvarar sig handeln mot öns grisbönder, som menar att det är handeln som tjänar storkovan på deras kött.
Ser faktiskt glad ut ibland. Som här under ett skolbesök på Vermdö.Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Grisbönderna anser nu att det är framför allt handeln som kan påverka priset, eftersom det enligt grisbönderna är handeln som tjänar mest på grisköttet.
"Bara några kronor"
Men det slår Björn Smittsarve, ägare till Ica i Katthammarsvik, ifrån sig.
- Slår man ut det på ett år, tjänar vi som mest tio procent på vår fläskköttsförsäljning. Inte mer. Det är inte vi handlare som tjänar mest på det här, säger Björn Smittsarve.
Han ger ett exempel med ett kilo skivade fläskkotletter.
- Jag betalar inköpspriset för oss Ica-handlare och det ligger just nu på knappt 70 kronor kilot. I affären tar jag 72,90 kilot. Det är en vinst på några kronor.
De gotländska grisbönderna får enligt uppgift mellan 11-14 kronor per kilo kött.
Därför tycker han att det är viktigt att det kommer till upp ytan, att det inte är handeln som är den part som tjänar mest.
- Men fråga mig inte vem som tar hem den största vinsten. Men är det inte bönderna, eller vi, så återstår ju bara slakterierna och grossisterna, säger han.
Går inte att säga
Thomas Östlund är vd för Svenskt Butikskött AB, som kommer att vara huvudägare med Scan som delägare när Gotlands Slagteri AB drar i gång sin verksamhet den första oktober. Han säger att han är fullt medveten om grisböndernas problem.
- Det gäller inte bara gotländska bönder. Det gäller generellt över hela Sverige.
- Just nu finns ett överskott på svenskt griskött och så har det varit ett tag. Det är en väldigt ovanlig situation men det finns mycket mer importerat kött i butikerna nu, säger Thomas Östlund.
Han vill inte gå in på hur mycket slakteriet betalar bönderna. Inte heller vilket pris som slakteriet i sin tur säljer köttet för.
- Det går inte. Handlare köper in vissa delar av grisen. Det går inte att säga ett helhetspris. Förädlingen styr helheten, säger Thomas Östlund.
Vill inte lova
Thomas Östlund hoppas dock på ett bra samarbete med de gotländska bönderna.
- Vi kliver in den första oktober och redan nu vill man ha bättre betalt...
- Fast jag ska vara med på ett upptaktsmöte i slutet av september. Men jag tänker inte lova några saker nu, men jag förstår deras situation.
Det finns flera grossister av fläskkött i Sverige. Axfood är en av de största. Ingmar Kroon är presschef där och säger att företaget inte lägger på mer för att sälja det svenska köttet än exempelvis det danska.
- Absolut inte. Vi skulle kunna göra det, men vill inte.
Mellanhanden?
I stället tror han att det är mellanleden innan grossisten som i så fall tar ut högre priser.
- Vi köper inte direkt av bönderna. Vi köper av slakterier och styckerier. De sätter sina priser och vi våra.
Ica-handlaren Björn Smittsarve i Katthammarsvik vet i alla fall vad han ska göra.
- Min tanke är att bara sälja gotländskt kött. Jag har redan börjat sälja lamm och gris.
- Fast ett gotländskt eget slakthus, där vi handlare köper direkt av grisbönderna, det vore det bästa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!