Det är hemma vid köksbordet som kampen om alkohol står

- Det är hemma vid köksbordet som kampen om alkoholen står!
Det säger Håkan Jonsson som undersökt ungdomarnas drogvanor.
Till hösten ska Gotlands tonårsföräldrar därför förses med en "klokbok" som ska stötta dem i föräldraskapet.

Gotland2002-05-30 04:00
Ungdomar gör som vuxna. När den vuxne svensken dricker allt mer alkohol - då speglar det sig också i ungdomarnas alkoholvanor.
­ Alkohol är inget tonårsproblem, det är ett vuxenproblem, konstaterar Bertil Östman som jobbar på socialtjänstens ungdomsgrupp.
Han har under årens lopp kunnat notera att gotländska tonåringar blivit allt öppnare med sin alkoholkonsumtion.
Nu dricker de inte längre på undanskymda platser och springer undan när vuxna närmar sig. I dag är konsumtionen mer öppen än förr.
­ Att de inte längre gömmer sig betyder att det har blivit värre. Nu händer det att de sitter på polisbilen och dricker, berättar Bertil Östman.
När man nu vill minska alkoholkonsumtionen bland ungdomar på Gotland vänder man sig därför också till tonåringarnas föräldrar.
Just nu arbetar man inom Gotlands kommun fram en bok om tonårsföräldraskap som ska skickas ut till alla föräldrar som har barn från årskurs sex i grundskolan till första årskursen i gymnasiet.
­ Meningen är att det här ska bli ett material med tankar kring hur det är att vara tonårsförälder. Det är viktigt, för babyboomens barn har blivit tonåringar och det var länge sedan vi hade så många fjortonåringar på Gotland som nu, säger Håkan Jonsson.
Boken om att vara förälder till en tonåring produceras helt och hållet på Gotland. Tanken är både att man ska känna igen sig och att man inte ska kunna slå ifrån sig den bild som målas upp genom att resonera att "så där ser det ut i Stockholm, inte här hos oss".
<span class=MR>Enkät</span>
Drogvaneenkäten bland ungdomar i årskurs nio talar för att tonårsföräldrarna inte får veta hur barnens drogvanor ser ut.
Många nior tror att deras föräldrar inte alls känner till att de dricker. Och de flesta av de som får veta, de luras att tro att deras barn dricker mycket mindre än vad de i själva verket gör. När det gäller konsumtionen av narkotika är ungdomarna ännu mer hemlighetsfulla.
­ Vi kommer att titta närmare på de här siffrorna, men efter att ha sett på svaren får jag en känsla av ju mer ungdomarna dricker, desto mindre känner föräldrarna till, säger Håkan Jonsson.
Håkan Jonsson tycker att det är viktigt att föräldrar till hgstadiets tonåringar lär känna varandra, trots att de kan bo långt ifrån varandra. På så sätt kan man komma överens om gemensamma gränser:
­ Tonårstiden handlar om att testa gränser. Så ska det vara, men då vill det till att det också finns tydliga gränser som ungdomarna kan testa också!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om