– När ens företag går dåligt, när man förlorar sitt jobb och sin inkomst, då är det klart att man kan bli orolig, få ångest och bli nedstämd. Det är fullkomligt normala reaktioner på en onormal situation. Vi upplever det här allihop, det är ingen som går helt opåverkad ur det här, säger Veronica Hermann, som är folkhälsostrateg på Region Gotland.
Hennes främsta tips är att prata, prata och prata.
– Vi måste bry oss om oss själva och varandra, säger Veronica Hermann.
Som anhörig gäller det att vara uppmärksam på människor i sin närhet.
– Om du märker att någon i din närhet mår dåligt är det viktigt att vara observant på om symtomen håller i sig. Blir personen så orolig och nedstämd att den inte längre orkar ta tag i situationen? Blir personen handlingsförlamad och inte längre klarar av sina dagliga rutiner? Då måste man som närstående ta upp ett samtal och våga ställa frågor, säger Veronica Hermann.
Om den anhöriga känner att den inte klarar av att reda ut den här situationen själv är det viktigt att söka vård och stöd.
– Ta hjälp av 1177, både för din egen skull eller om du är orolig för en anhörig. Hellre att man har ett samtal för mycket med vården, än inget alls, säger Veronica Hermann.
För många kommer coronakrisen att bli en traumatisk händelse i livet, likt att förlora en nära anhörig eller att vara med om en olycka.
– Samtidigt som att vi ska vara uppmärksamma ska vi inte göra en sjukdom av en vanlig krissituation. Ett sätt att ta sig igenom det här är att älta lite, för vi är i det här tillsammans. Ensam är inte stark, säger hon.
För att undvika att hamna i en depression, eller annan psykisk sjukdom, är det viktigt att göra saker som håller en frisk, säger Veronica Hermann.
– Rör på dig, ät regelbundet, sov regelbundet. Det låter kanske fånigt men det är otroligt starka verktyg. Prioritera inte bort vanliga rutiner. Sunda vanor har mycket större effekt än vad vi tror.
Att få ett extra "påslag" är inte heller bara av ondo, förklarar Veronica Hermann.
– Det gör också så att jag blir medveten om att här är en situation som hotar mig, som får mig att tagga till och fundera på vad som kan hända mig. Det är faktiskt bra att vi blir medvetna om att man måste vara aktör i sitt eget liv.
Här erbjuder Region Gotland första hjälpen till psykisk hälsa.