"Det är inte alltid de unga är mogna"

Tillgängligheten ökar i rask takt i samband med ungas ökade datoranvändande - men det ställer också högre krav. - Det finns fördelar med det, men det kan också vara en stressfaktor för ungdomarna, säger mediepedagogen Kjell Malmros.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2010-10-28 04:00
Kjell Malmros arbetar som mediepedagog och träffar elever från förskolan till gymnasiet. Att ungas internetanvändande ökat markant är tydligt, och det är i mångt och mycket bra, menar han.
- Det är bra att de själva söker information, och ungas engelska är fantastiskt bra i dag tack vare datorerna. Dagens femteklassare ligger nog på samma nivå som jag själv gjorde när jag gick i nian, säger Kjell Malmros.
Men det finns också nackdelar:
- Man måste vara medveten om riskerna med exempelvis falsk och felaktig information. Vem som helst kan lägga ut vad som helst och det är enkelt att förfalska film- eller ljudklipp, säger han och höjer också ett varningens finger för att ständigt behöva hålla sig a jour.
- Man spelar, man chattar, man kollar Facebook... Man har många saker igång samtidigt och det krävs hela tiden snabba svar, annars är man "off". Det är en stressfaktor. Allting ska gå fort, men det är inte alltid de unga är mogna för det.
Kjell Malmros använder själv datorn till mycket; han lyssar på musik, betalar räkningar, mejlar och söker information.
- Men jag är väldigt dålig på att kolla Facebook. Mina barn brukar påpeka det, säger han med ett skratt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om