"Det är kampen för människans frihet som är det väsentliga"

I hela sitt liv har skådespelaren Sven Wollter tvingats förklara varför han är kommunist.
I går kväll gjorde han det igen på Almedalsbiblioteket i Visby.
- Det spelar ingen roll vad man kallar sig, det är kampen för människans frihet som är det väsentliga, säger Sven Wollter.

Gotland2005-02-24 06:00
Varför är man kommunist i Sverige i dag?
Kommunistiska partiet och Revolutionär kommunistisk ungdom vill lyfta fram frågan. Efter förra höstens kommunistdebatt, hetsjakten på kommunister i vänsterpartiet och Ungdomsstyrelsens beslut om att dra in bidragen till RKU vill de få igång ett samtal om vad det innebär att vara kommunist.
I går kväll fick skådespelaren Sven Wollter chansen att berätta om sitt förhållande till kommunismen inför ett 70-tal åhörare i Almedalsbiblioteket.
Han börjar med att tala om en känsla. Den stolthet som ryms i att gå samman med andra i kamp, gå med huvudet högt och inte kröka rygg för någon överhet. Det är i känslan och inte i det intellektuella ställningstaganden som kommunismen föds hos en människa, tror Sven Wollter.
Han fortsätter med att läsa en text om frihet och värdighet av den kubanske frihetskämpen José Martin.
Här reagerar en av åhörarna. Hon ställer inte upp på kopplingen mellan kommunismen och talet om frihet. Hon påminner om Ungern -56 och säger:
- Är det något som kommunisterna har gjort så är det ju att trycka ned människors åsikter!
Men Sven Wollter vill inte låta sådana historiska oförrätter befläcka hans egen kommunism.
- Kommunismens innehåll är inte förtryck, säger Sven Wollter och ser en parallell i kristendomen:
- Ingen rörelse har väl haft en blodigare historia än kristendomen? Det kan jag inte anklaga dagens kristna för. Kristendomen talar ju kärlekens språk.
Sven Wollter möter ofta människor som pekar på kommunistiska försök och konstaterar att de inte har blivit så framgångsrika. Han kan bara hålla med dem, Sven Wollter vill inte sopa kommunismens mörkare kapitel under mattan. Han tycker att det är viktigt att man slår vakt om de historiska sanningarna. Men det är inte kommunismen i sig som har lett fram till misslyckandena. Tvärtom:
- Att det har gått illa beror inte på att det har varit för mycket kommunism utan för lite!
- Grundbulten i kapitalismen är konkurrens och utslagning. Mot detta står vår ideologi som förutsätter solidaritet och människokärlek. I det ögonblick som detta upphör, upphör också ideologin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om