"Det är lätt att vara efterklok"
Marianne Samuelsson har gjort sin sista dag på jobbet. På måndag är hon inte längre landshövding för Gotlands län.- Om jag är bitter? Nej. Inte alls. Fast jag önskar givetvis att utgången blivit en annan.
Foto: Tobias Wallström
- Det är så jag vill ha det. Inga stängda dörrar, säger Marianne Samuelsson.
Hon har precis kommit från en lunch och avtackning hos Gotsam. På skrivbordet trängs blombuketter med papper, telefoner och dator. Hennes arbetsväska står på golvet.
- Jag håller på och packar ner mina saker. Jag tar med det mesta, som mina dockor jag fått från vänortsbesök och sådant. Det har blivit en del, ler landshövdingen.
Hon sticker inte under stol med att hon önskar vissa saker osagda och vissa saker ogjorda. Tvärtom. Hon svarar frankt på frågorna.
Mediadrev
För ett par veckor sedan drog mediadrevet i gång mot Gotlands landshövding. En hemlig bandinspelning där Marianne Samuelsson uttryckte sig som att alla inte var lika inför lagen, ledde till att hon fick sparken med dunder och brak för en dryg vecka sedan.
- Inget kunde vara mer fel. Det är nog faktiskt det som mina barn har reagerat mot mest i hela det här sammanhanget. De säger, "mamma, är det någon som inte gör skillnad på folk och folk så är det du. Det spelar ju ingen roll om det är kungen eller en a-lagare du pratar med".
Men mediadrevet var i gång. Själv valde då Marianne att lämna Gotland och åka till sitt fritidshem i Alingsås, trots att hennes medarbetare avrådde henne.
- Jag skulle naturligtvis ha stannat. Jag skulle ha hållit en presskonferens och verkligen förklarat vad jag menade och står för. Jag hade inte förstånd nog att inse hur stort det här skulle bli. Men det är lätt att vara efterklok.
"Obehaglig känsla"
I stället stängde hon av mobiltelefonerna och drog ur jacket. När hon knäppte på mobiltelefonen igen väntade över 200 meddelanden.
- Det värsta är hur det här har drabbat min familj. Det var hemskt när mitt 17-åriga barnbarn ringde till mig och berättade att media sökt henne.
- Det är en mycket obehaglig känsla att vara jagad. Det gör att man inte reagerar förnuftigt. Det har jag förstått nu.
Förra tisdagen meddelade regeringen att Marianne Samuelsson inte längre hade deras förtroende och entledigades från sitt uppdrag som landshövding. Dagen efter var hon tillbaka på ön för att träffa medarbetare och press.
Nu håller hon på att packa ner sina tillhörigheter och minnen efter fem år som landshövding.
Hur känns det att vara förpassad till "elefantkyrkogården"?
- Jag ser det inte riktigt så. Jag är utnämnd till generaldirektör och ska jobba på finansdepartementet. Jag vet inte riktigt hur mina nya arbetsuppgifter ser ut. Men jag ser fram emot dem. Självklart hade jag stannat kvar på Gotland. Men nu gick det ju som det gick. Det är bara att se framåt.
Ett ouppackat metspö står lutat mot väggen. Hon fick det av en medarbetare häromdagen.
- Han tyckte jag kunde börja fiska i Strömmen i Stockholm om jag inte hade så mycket att göra, ler Marianne.
"Jag har gjort mycket"
Men så blir hon allvarlig. Hon hoppas inte att folk ska minnas henne som landshövdingen som fick sparken. Utan som landshövdingen som faktiskt fick saker uträttade.
- Jag tycker att jag har gjort många bra saker för Gotland, som jag hoppas att folk minns. Som när P18 lades ner, och vi ändå lyckades få hit andra arbeten. Jag har jobbat mycket för samverkan med bland annat Baltikum och öst.
Sommargotlänning?
Residensbostaden bor hon kvar i september månad ut. Sedan går flyttlasset för henne och maken Sven till Alingsås. Men någon båtbiljett är ännu inte bokad.
- Jag älskar verkligen Gotland och gotlänningarna. Det är en fantastisk ö. Fascinerande. Vi har pratat om att skaffa en sommarbostad, och så tror jag det blir också. Sven är ju pensionär och har varit hemma när jag har arbetat. Men jag har många smultronställen kvar att upptäcka. Det ser jag också fram emot.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!