– Jag har fotat säkert en 30 till 40 norrsken på Gotland sedan 2010, vissa svaga och vissa jättestarka som den i onsdags till exempel, säger Calle Bergstrand som bor i Visby.
Han beskriver hur en kraftig geomagnetisk storm nyligen ökade chanserna att se norrsken på Gotland och andra delar av Sverige. Runt midnatt, mellan onsdag och torsdag filmade han bryggan utanför Kallis och det skimrande ljusspel som rörde sig vid horisonten.
– Vi har haft förhöjda norrskenchanser. Jorden har blivit träffad av en gigantisk plasmavåg av laddade partiklar och vi upplever efterdyningarna av det nu, säger han.
Calle Bergstrand driver webbplatsen Norrsken Sverige som har nästan 80 000 följare på sin facebooksida, där filmer och fotografier läggs upp.
– Jag fotade norrsken från Högklint och efter det startade vi sidan för att visa att det finns här, säger han, som även rapporterar om himlafenomenen och gör prognoser om när de är på gång.
Calle Bergstrand gör en snabb uträkning utifrån data från rymdväderstjänster om helgens chanser att få se mer norrsken från ön.
– Det verkar inte så faktiskt, utan den träffen vi förväntats att få har redan kommit och lämnat. Man kan tänka sig det som en slags våg, förklarar han.
Enligt honom kan beräkningarna slå fel, men det finns ett sätt som är säkert.
– När vi ser den här enorma vågen som träffar en satellit, kan vi ge exakt prognos med en timmes varsel, säger han.
Då brukar han ge sig ut i natten för att leta norrsken. Av alla dem han har upplevt är tre speciellt minnesvärda, varav två är på Gotland. Den första var natten mellan 17 och 18 mars 2015.
– Jag promenerade hem efter en norrskensjakt och hade fotat bakom domkyrkan och ringmuren. Sista rycket går jag ut i Almedalen och ser en enormt stark ljusstråle på himlen, det är som att någon tänder ett ljusrör. Så jag springer till Kallis och ser en exceptionell bild, säger han.
Nästa är från oktober 2016 i Brissund, då han tog med sig flera unga ensamkommande flyktingar från ett boende för att de skulle få uppleva sitt första norrsken.
– Då var det den där klassiska mysdimman. Det är som ett skimmrer utan några tydliga draperiet och texturer, men det dammade loss först när de hade åkt hem. Det var enorm kraft i pulsen. Jag stod och skrek rakt ut, säger Calle Bergstrand.
Det tredje mest minnesvärda norrskenet var ovanför polcirkeln, där norrskenen brukar visa sig, i norska Tromsö.
– Där var det ju norrsken på riktigt, men jag rankar dem utifrån den ordningen. Det är lite häftigt och märkligt att jaga norrsken från Gotland, säger han.