Det är männen som försvinner

De män som har anställts i barnomsorgen sedan 2003, som resultat av projektet Män i förskola, varslas nu. De senaste årens satsning på jämställdhet inom barnomsorgen kommer därmed att bli utan resultat.

Varslad. Michael Pettersson fick jobb som barnskötare efter projektet, men vet nu inte om han får vara kvar efter sommaren.foto: tobias wallström

Varslad. Michael Pettersson fick jobb som barnskötare efter projektet, men vet nu inte om han får vara kvar efter sommaren.foto: tobias wallström

Foto: Tobias Wallström

Gotland2009-04-28 04:00
Projektet Män i förskola syftade till att få in fler män i barnomsorgen på Gotland. 11 av de 15 män som utbildade sig till barnskötare inom projektets ramar fick anställning inom förskolan.
Michael Pettersson, barnskötare på Persgränds förskola i Visby, är en av de män som fick jobb efter denna utbildning. Nu har han dock blivit varslad om uppsägning, liksom alla de tio andra männen som fått jobb genom projektet. De har inte varit anställda tillräckligt länge för att vara skyddade mot uppsägning. I mitten av maj får Michael Pettersson reda på om han blir uppsagd.
- Det är lite förvånande hur snabbt det kan vända. Jag trivs bra på jobbet, och jag kände mig relativt trygg i min anställning, så det var en överraskning att det blev så här. Det här projektet gjordes ju för att det behövdes killar i barnomsorgen.
Det är bra för barnen att även ha män omkring sig i förskolemiljön, menar Michael Pettersson.
- En jämn könsfördelning är det bästa. 50-50 hade varit drömsituationen.

Vad kommer du
att göra om du
blir uppsagd?

- Jag har ingen plan just nu eftersom jag inte vet hur det ska bli. Om jag står utan jobb i augusti, får jag se hur jag gör.

Kan det bli så
att du lämnar
Gotland?

- Det kan vara ett alternativ att flytta till fastlandet, ja. Det finns nog bättre chanser att få jobb som barnskötare där.
Bo Hansen var projektledare för Män i förskola, och han ser negativt på att könsbalansen nu försämras inom barnomsorgen.
- Det blir ett dilemma eftersom olika regler krockar med varandra. Man får inte prioritera könsbalansen när det blir uppsägningar, diskrimineringslagarna och Las kommer i vägen för det.

Vad är det som går förlorat när männen försvinner från barnomsorgen?
- En vinst med att ha en arbetsplats där det är jämn balans mellan könen är att arbetsplatsen blir mer kreativ och dynamisk, det visar all forskning. Dessutom är det ju en vinst i sig att luckra upp gamla könsroller, så att i det här fallet män kan gå in i ett traditionellt kvinnodominerat yrke.

Vad tycker du om projektet så här i
efterhand?

- Det är väldigt synd att det ska bli så här. Män i förskola var ett väldigt lyckat projekt. De flesta av de här männen fick ju jobb efter utbildningen, och resultatet av projektet omintetgörs med varslen.
Män i förskola/ Projektet pågick 2002-2003 och var ett samarbete mellan länsstyrelsen, arbetsförmedlingen, Barn- och utbildningsförvaltningen samt nätverk för män i barnomsorgen. Projektet hade ekonomiskt stöd från EU.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!