Senast den 5 februari behöver föräldrar med barn som ska börja förskoleklass i höst göra ett aktivt val. Sedan valperioden började i mitten av januari har öns skolor hållit öppet hus och informationsmöten.
– De senaste två åren har vi inte haft det här på grund av pandemin. Då har man försökt informera via en särskild skolvalstidning. Så vi är lite spända på hur det ska gå, hur många som kommer ikväll, säger Annika Jakobsson, rektor på Västerhejde skola som strax ska öppna dörrarna för såväl nyfikna föräldrar som barn.
För en stor del av föräldrarna, och barnen, är övergången till förskoleklass inte så dramatisk. Särskilt inte om eleven kommer direkt från den förskola som finns i skolområdet.
– Det känns ganska självklart med tanke på att vi bor alldeles i närheten och att dottern går i förskola här. Hon har ju sina kompisar här så det känns naturligt att följa med i samma skola. Men vi är nyinflyttade till Västerhejde och vill passa på att titta in och se hur det är här, säger Simon Ekström, pappa till Moa-Märta Boson som ska börja förskoleklass i höst.
Jämnårige kompisen Edvin Fritz, som också går på Västerhejde förskola, är också på plats för att kolla in skolan tillsammans med sina föräldrar.
– För oss har det inte varit någon fråga om var Edvin ska gå i skola. Han vill ju gå med sina kompisar så det är hans val, säger mamma Marie Friberg.
För skolenheterna är det dock en oviss tid, innan man vet hur många elever man får till sig.
– Det är nu vi slåss om eleverna. Det är svårt att veta hur man ska göra för att nå fram, men vi tror att det är ett bra sätt att bjuda in till öppet hus och visa hur vi jobbar, säger Annika Jakobsson.
Region Gotland tillämpar fritt skolval i mån av plats. De som bor inom ett upptagningsområde för en kommunal hemskola har förtur.
Statistiken från tidigare år visar att många väljer sin närmaste skola. Men det finns såklart undantag, skolor som förlorar elevunderlag till andra kommunala skolenheter eller till någon av de fristående skolorna på ön.
Vid skolvalet 2022 valde 16 procent en fristående grundskola, vilket följde samma trend som föregående år. Rörligheten inom den kommunala grundskolan var större än valet av friskola – 21 procent valde en annan kommunal grundskola än sin hemskola (en liten ökning från 2021).
Bland friskolorna tog Innovitaskolan, Montessori och Orionskolan emot lika många elever som förra året, samtidigt som Guteskolan ökade med 13 elever i förskoleklass.
Fole skola, Högbyskolan, Kräklingbo skola, Norrbackaskolan och Stånga skola tog emot fler elever än det finns i det egna upptagningsområdet.
Fårösund skola, Stenkyrka skola, Vänge skola och Öja skola tog inte emot några elever från andra upptagningsområden. Vänge skola inte fick några elever alls i förskoleklass detta läsår.
Gråboskolan och Tjelvarskolan har flest elever som söker andra kommunala skolor än den egna hemskolan. Från Tjelvarskolans område går flertalet till Polhemskolan. Humlegårdsskolan, Lyckåkerskolan. Norrbackaskolan och Polhemskolan är de skolor som tar emot flest elever från andra skolor
Skolvalet till förskoleklass och grundskolan i Region Gotlands regi görs digitalt, via en inloggningssida på regionens webbplats. Val till fristående (icke kommunal) förskoleklass och grundskola görs direkt till respektive skola, som har egen kö och antagning.