Många gotländska företag är inte berättigade till de åtgärder som ska hjälpa näringslivet genom coronakrisen. Omställningsstödet lyftes fram i en skrivelse som Region Gotland skickade till flera statsråd förra veckan. Det baseras på inkomstbortfall under mars och april, och det passar inte säsongsberoende företag. En företagarenkät som genomförts av regionen visar att många krisdrabbade företag inte heller kan utnyttja andra stöd.
256 företagare svarade på frågorna och av dessa var hälften verksamma inom besöksnäringen. En tiondel av dem kan inte få hyresrabatter och ungefär lika många kan inte få sänkt arbetsgivaravgift.
Och korttidspermitteringar, som hittills har nyttjats av 317 gotländska företag, fungerar inte för alla. Nästan hälften av företagarna i enkäten uppger att de inte är berättigade till det.
– Överlag är det svårt för små företag i besöksnäringen att dra nytta av stöden, säger Thomas Bjuresten på regionens företagsjour.
Han har varit i kontakt med omkring 250 gotländska företag under coronakrisen och nästan alla som hört av sig undrar om de kan få hjälp av krisåtgärderna.
Regionen har, på uppdrag av länsstyrelsen, tagit fram en rapport om läget i det gotländska näringslivet.
Det är något en avgrund som presenteras här.
Nio av tio företagare spår att deras omsättning minskar under nästa kvartal om det inte blir lättnader i coronarestriktionerna. Och det handlar inte om några småsummor. Fyra av tio befarar att de kan förlora mer än 70 procent av sin omsättning.
– Det är otäckt att se deras bedömningar. Det här är väldigt allvarligt, säger regionens näringslivschef Nils-Erik Selin.
Men han är inte överraskad över att det ser ut så här.
– En mycket stor del av vår ekonomi är ju beroende av sommarsäsongen. Vi kommer tyvärr att få se följdeffekter av det här under en lång tid framöver.
Antalet konkurser på Gotland har inte ökat, men regionen bedömer att både konkurser och nedläggningar av företag kommer att öka under hösten. Bland företagarna som besvarar enkäten vacklar framtidstron. Var fjärde befarar att de går i konkurs inom ett år.
Nu väntar alla på besked om vilka regler som gäller för resande under sommaren.
– Risken finns att man inte kommer att våga släppa på ett resande till Gotland. Man får hoppas att de i så fall kopplar ihop det med åtgärder, säger Nils-Erik Selin.