"Det är på tiden att även män tar ansvar"

När Jens beslutat sig för att sterilisera sig mötte han många fördomar om hur sexlivet skulle fungera efteråt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gotland2019-10-29 11:00

För snart två år sedan valde Jens, som egentligen heter någonting annat, att sterilisera sig. Han fick idén efter att ha pratat med flera i sin umgängeskrets som gjort ingreppet och var nöjda.

– Jag känner både de som har barn och de som inte har barn som har gjort det här ingreppet. Jag frågade dem massor innan, och alla rekommenderade det starkt, berättar han.

Jens är i 30-års åldern han och sambon har två barn sedan tidigare, och var överens om att de var klara med den biten.

– Själva upprinnelsen till beslutet var såklart att vi kände oss klara med att skaffa barn. Förslaget att göra ingreppet var mitt men vi tog beslutet gemensamt, berättar han.

En annan anledning till att han tycker att manlig sterilisering är en bra lösning är för att kvinnan ska slippa använda hormonella preventivmedel.

– Det finns säkert andra lösningar för män, som p-piller, men de lanseras aldrig. Då är det här den säkraste preventiva åtgärden män kan göra. Hela tiden har ansvaret legat på kvinnorna att skydda sig. Det är på tiden att även män tar ansvar för de bitarna.

Hur var själva ingreppet?

– Det var inte alls farligt, det tog omkring 20 minuter. Men det är klart att man var lite hjulbent de första dagarna efteråt, säger han.

Jens berättar att många han pratade med hade frågor eller fördomar kring hur sexlivet skulle fungera efter ingreppet.

– Det finns så mycket konstiga föreställningar kring mannens könsorgan, och jag fick många kommentarer. Jag tror att det är viktigt att poängtera att det inte är någon skillnad nu mot hur det var innan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!