"Det är som vilket annat missbruk som helst"

Sockret är en drog som aldrig skulle tillåtas om det vore upptäckt i dag. Det menar vissa experter.Men inom den svenska sjukvården finns det ännu ingen diagnos för matmissbruket.

Foto:

Gotland2009-02-28 04:00
Pernilla Lunderot är alkohol- och drogterapeut med inriktning på sockerberoende och matmissbruk, och en av få svenska specialister i ämnet.
- Socker är en oerhört socialt accepterad drog. Det tar längre tid att mäta de negativa konsekvenserna av missbruket, eftersom sockerberoendet inte leder till fängelse eller ekonomisk misär som ett narkotikamissbruk kan göra, säger hon.

Vi måste äta
Ett annat problem är tillgängligheten och det faktum att vi ju faktiskt måste äta för att kunna leva. Men när vi använder maten för att döva känslor blir det ett missbruk.
Pernilla Lunderot menar att 1,5 miljoner svenskar är sockerberoende och förklarar sockerberoendet som en fysisk hjärnsjukdom.
Matmissbruket är sedan ett av symptomen.

Nästa efter spelberoendet
Sockret och kolhydraterna är en drog som ger kraftiga dopaminpåslag i belöningscentralen i hjärnan.
- Det är som vilket annat missbruk som helst, om inte tyngre. Sockret är en mycket beroendeframkallande drog.
- Spelberoendet är bara några år gammalt som diagnos och jag räknar med att sockerberoendet är näst på dagordningen, säger Pernilla Lunderot hoppfullt.


Ingen diagnos finns
Cora Juniwik är folkhälsostrateg vid Gotlands kommun och jobbar med kartläggning och uppföljning av kommunens folkhälsoarbete.
Hur många gotlänningar som lider av matmissbruk och sockerberoende vet hon inte.
- Vi kan inte ställa frågor om sockerberoende i våra medborgarenkäter eftersom det inte finns någon diagnos som heter så, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om