"Det är upp till individen att förbruka sitt matintag"
"Det finns inget som heter sockerberoende." "Rör du på dig kan du äta hur mycket chips som helst" och "dagens mat är billigare, bättre och lättillgängligare än någonsin". Livsmedelsföretagens seminarium om fetma och övervikt kom att kretsa mycket kring individens eget ansvar.
Övriga gäster representerade livsmedelsföretagen Procordia Food och Swedish Meats. Ursula Berge från tankesmedjan Agora var också inbjuden, men "som en djävulens advokat" som moderator John Chrispinsson sa när han introducerade henne.
Hon var en enda som propagerade för att staten borde använda beskattning för att styra konsumenter mot hälsosammare matvanor.
- Det kan bli praktisk svårt att ta fram definitioner för vad som ska anses nyttig respektive onyttigt, men jag tycker ändå att skatteanpassning skulle följa en riktig tankelinje, menade hon och jämförde skadliga effekter av övervikt och fetma med effekterna av alkohol- och tobakskonsumtion.
- Där väljer staten att beskatta, och eftersom människor dör även i följdsjukdomar till övervikt och fetma, borde staten använda beskattning som ett motverkande instrument även här. Alternativt borde man kunna subventionera nyttig mat, säger hon
Ett kilo äpplen
Debattinläggen mot beskattning tog upp att nyttig mat redan är billigare än onyttig mat och att konsumenter inte väljer efter pris.
- Ett kilo äpplen är redan enormt mycket billigare än ett kilo godis, säger Agneta Dreber.
- Människor väljer efter beteende. När man tappar kontrollen används mat för att tröstäta, tristessäta och trotsäta. Högre skatter kommer inte att förändra det, menade Helena Giertz från Procordia Food.
Hon och de andra livsmedelsproducenterna tyckte överlag att regleringen av matens innehåll, marknadsföring och märkning är tillräcklig.
- Det behövs inga skatter och inga fler lagar. Jag tror branschföretagen kan ta ansvar och självsanera för att underlätta goda kostvanor. Många är redan på väldigt god väg, med tydligare innehållsdeklarationer och fler hälsosammare alternativ i sortimenten, säger Mats Liljestam från Danisco Sugar.
Mattias Svensson från Timbro hade med sig sin bok, Peta inte i maten, där han skriver att alarmen om konsekvenserna av övervikt och fetma är överdrivna. Han menar att överviktsexperter och läkemedelsföretag konspiratoriskt tjänar på bilden av fetma och övervikt som ett stort och växande samhällsproblem. Han menar också att sockerberoende inte existerar.
- Varför ska samhället bekosta behandlingar för 170 000 kronor, som det kan kosta att bli behandlad för så kallat beroende, när det handlar om dålig karaktär och att personen själv medvetet har gjort felaktiga val, säger han.
Här saknades ett vårdperspektiv. Ingen av seminariedeltagarna bemötte påståendet om att sockerberoende inte existerar, men vid Vårdförbundets seminarium om beroenden och missbruk i torsdags, rådde inga tvivel att vården jämställer sockerberoende med andra typer av beroenden.
När Mattias Svensson själv tidigare var överviktig åt han för mycket för att fördriva tiden.
- Man tänkte inte på att allt man äter måste förbrukas, man åt av tristess, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!