Sommaren är över oss och från och med den 13 juni kommer förmodligen en stor andel svenskar att resa inrikes för att hälsa på nära och kära, eller bara för att få ett miljöombyte.
Men bara för att man befinner sig på en annan plats än sin hemort betyder det inte att man inte ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, menar Karin Tegmark Wisell, avdelningschef för avdelningen för mikrobiologi.
Under torsdagens pressträff tryckte hon extra mycket på vikten av att fortsätta att följa myndighetens rekommendationer och att ta sitt ansvar.
Samtidigt framhävde hon att Sverige fortfarande befinner sig i en allvarlig situation. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har antalet konstaterade fall av covid-19 ökat med nästan 1 500 personer under det senaste dygnet. Vilket är det högsta antalet nyanmälda fall under ett dygn hittills. En ökning som beror på att provtagningen har ökat i landet, enligt Karin Tegmark Wisell.
Är det verkligen rätt beslut att häva reserestriktionerna nu, är Sverige redo för det?
– Det beslutet har tagits efter väldigt mycket avvägning och det är endast genomförbart om vi fortsätter att förhålla oss till de rekommendationer och råd som finns. Ökar smittspridningen igen får vi ta till andra åtgärder, säger Karin Tegmark Wisell och fortsätter:
– Vi ser att de rekommendationer man har förhållit sig till har haft en effekt. Samtidigt ser det olika ut i olika regioner beroende på hur smittspridningen har varit. En viktig del är att vi fortsätter att ha en generös testning, säger hon.
Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten, framhäver att man ska tänka på hur man reser.
– Det är viktigt att resa försiktigt och följa råden. Är man över 70 år ska man fortfarande undvika kollektivtrafiken och allmänna färdmedel om man inte kan boka en biljett innan.
De rekommendationer som har givits gällande allmänna färdmedel är att verksamheterna ska se till att begränsa antalet resenärer och turer, och de riktlinjerna kommer som det ser ut nu att gälla även under sommaren.
– Jag känner inte till att vi har på gång några ytterligare rekommendationer eller allmänna råd gällande det. Men vi följer hela tiden utvecklingen. Jag hoppas också att det ska räcka med att alla tar sitt ansvar, enskilda och verksamheter, säger Bitte Bråstad.