Det behövs 775 till 1 355 nya lägenheter på ön 2004-2009
Med utgångspunkt från olika prognoser skulle det behöva byggas 775-1 355 nya lägenheter på Gotland under perioden 2004-2009. Det framgår av förslaget till Gotlands första bostadsförsörjningsplan, som GA har tagit del av. Förslaget ska nu ut på remiss till en mängd organisationer och företag.Detta är första gången som det tas ett helhetsgrepp om alla typer av boenden. Till exempel om det behövs särskilda seniorboenden, studentlägenheter, om kommunen ska ha en lägenhetsreserv för "nyckelpersoner" som flyttar till Gotland, osv.
För många år sedan hade man femåriga så kallade bostadsbyggnadsprogram, som utifrån antal invånare i och utanför Visby och åldersfördelningen på befolkningen, skulle ge ett hum om hur mycket bostäder som behövde byggas.
Det planförslag som har tagits fram är mycket mer detaljerat och tar även upp sådana saker som behovet att bygga tillgängligt och anpassat för rörelsehindrade.
Exempelvis ska äldre kunna bo kvar hemma och inte behöva flytta till något särskilt boende därför att lägenheten finns på tredje våning och huset saknar hiss. Något som bekant är mycket vanligt på Gotland.
<span class=MR>Dyr anpassning</span>
Detta kostar kommunen ett antal miljoner i form av bostadsanpassningsbidrag och ännu fler miljoner för att bygga nya moderna särskilda boenden. För att slippa detta måste nya bostäder byggas anpassade och det ska finnas kommunikationer så att det lätt går att ta sig till och från bostaden.
Bostadsbyggandet har som bekant varit mycket lågt under senare år.
Byggandet har till största delen bestått i kategoribyggande, studentbostäder och bostäder för särskilt boende.
I planförslaget finns nu med nuläge och kommande behov när det gäller olika typer av boenden som villa, bostadsrätt, hyresrätt, student och ungdomsbostäder, särskilt boende, seniorboende (55+), boende för personer med olika typer av handikapp och boende för flyktingar.
<span class=MR>Styr bostadsbehovet</span>
Det som sedan ligger till grund för bedömningen av bostadsbehovet är utvecklingen när det gäller befolkningen, näringslivet, hushållens storlek, högskolans utveckling, boendekostnader i förhållande till betalningsförmåga, möjligheten att bo kvar i en bostad, permanentning av fritidshus samt flyttmönster och flyttkedjor.
Utifrån olika prognoser, som kommunen har tagit fram, så har man dels tagit fram behovet av nya bostäder i år och sedan för perioden 2004-2009. För i år behövs ett tillskott på cirka 150 lägenheter, främst 1-2 rok. Det totala behovet fram till år 2009 av hyres/bostadsrättslägenheter bedöms vara 775-1 355 stycken, beroende på vilket utvecklingsalternativ man väljer.
I planförslaget talas också om flyttkedjor. Det är inte självklart att nya bostäder helt byggs för dem som i dag starkast efterfrågar bostäder. Det är inte säkert att nyproducerade små lägenheter blir attraktiva för ungdomar om boendekostnaden blir hög.
<span class=MR>Boende för 55+</span>
Det finns samtidigt signaler om att många äldre är intresserade av att byta bostad om attraktiva alternativ finns.
"Dessa grupper är ofta (och har möjlighet till) att investera pengar i en bostadsrätt alternativt högre hyra om rätt bostad kan erbjudas.
Dessa grupper efterfrågar främst lägenheter med 2-3 rok. Lägenhetstillskottet bör därför företrädesvis fördelas mellan hyresrätter med 1-2 rok och bostadrätter med 2-3 rok", står det i planförslaget.
Det är i det här sammanhanget som frågan om att bygga seniorbostäder finns med. Gotlandshem uppger att man har fått många förfrågningar om sådant boende för personer som är 55 år och äldre och som vill ha ett "bekvämare" boende.
Det handlar enligt Gotlandshem om en efterfrågan på cirka 35 seniorbostäder. En enkät ska göras i höst och nästa vår bland dem som står i Gotlandshems bostadskö för att få fram ett exakt underlag.
<span class=MR>Lägenhetsreserv</span>
I planförslaget tas även upp om kommunen ska ha en strategisk lägenhetsreserv, exempelvis på 15 lägenheter. detta för att snabbt kunna ordna lägenhet åt olika nyckelpersoner som flyttar till Gotland.
Dessa lägenheter skulle då hyras av kommunen för cirka 900 000 kronor per år och inte belasta övriga boende i Gotlandshem.
I dag är det bekant flera inom utbildning och vård, som har tackat nej till jobb på Gotland på grund av lägenhetsbristen.
<span class=MR>Kustnära boende</span>
Planerna på att skapa förutsättningar för kustnära boende finns också med i förslaget. "En kartläggning av områden med möjlighet till kustnära boende, bedömda utifrån lämplighet avseende infrastruktur, service, allmänna intressen mm skulle kunna skapa ett bredare urval av attraktiva bostadsområden som alternativ till centralorten eller andra tätorter". Inom länsstyrelsen planeras för att för kommunens räkning ta fram underlag för en sådan planering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!