Almedalsveckans egen statistik bekräftar bilden man får om man scrollar igenom listan över alla evenemang. "Demokrati" är största temat. 13 procent av seminarierna, utfrågningarna och debatterna, finns i den kategorin. Den näst största kategorin är "hållbarhet".
Under dessa båda hattar ryms högst varierande ämnen och intressen. Men att kategorierna är störst är väl högst rimligt. Hållbarhetsfrågor minskar inte i betydelse. Och när det gäller utmaningarna för demokratin räcker det med att nämna: fängslandet av oppositionella i Kina och Ryssland, stormningen av den amerikanska kongressen, Erdogan, Trump, Putin, kriget i Syrien, Myanmar, mord på journalister, näthat, konspirationsteorier...
Ett mindre extremt exempel, men ändå högst dramatiskt: Almedalsveckan ska genomföras under en pågående regeringskris här hemma.
Ledarskribenterna på Gotlands Allehanda (oberoende M), Gotlands Folkblad (oberoende S) och Gotlänningen (oberoende C) fick frågan om vad som präglar årets vecka och vad de inte vill missa. Svaren gavs innan misstroendeförklaringar hade väckts i riksdagen, kan påpekas:
– Det verkar vid en snabb genomgång vara många seminarier om demokratifrågor, vilket alltid präglar Almedalsveckan. Pandemin har självklart också en avgörande del utifrån hur mycket av det vi tagit till oss som kommer att bestå, som digitala möten, svarar Eva Bofride, Gotlänningen.
Mats Linder, Gotlands Allehanda, arbetar inte under årets Almedalsvecka, men tänker att:
– Om vi kan få en indikation på om Almedalsveckan kan försvara sin ställning efter pandemin så är det högintressant.
Sedan det svaret gavs har regionstyrelsen på Gotland tagit ställning för en kortad vecka från 2022 och en tidigarelagd vecka från 2023. Just de delade dagarna tror Erik Fransson på Gotlands Folkblad blir en stor "snackis" i år.
För både Mats Linder och Erik Fransson är partiledarnas tal självklara höjdpunkter:
– Jag är en nörd som tycker att det är partipolitiken och talen som är mest intressant, svarar Mats Linder.
– Partiledartalen utgör ju grunden för hela Almedalsveckan. Utan de inslagen kommer veckan försvinna, framhåller Erik Fransson och fortsätter:
– Rent politiskt är det rätt ointressant år då det inte är valår, men med två partier hängande på spärren och ett alltmer utkristalliserat högernationalistiskt block där alla måste visa framfötterna kan det bli rätt intressant ändå.
Vad vill Eva Bofride inte missa? Svaret har bäring på regeringskrisen:
– Seminarier och samtal om marknadshyra och byggkostnader där panelerna inte bara består av tyckare för det ena eller det andra. Jag vill få en klarare bild av frågan – och det är svårt då man bara är intresserad av att torgföra sin åsikt som sanning.
367 unika arrangörer genomför 656 evenemang med 1 118 namngivna medverkande.
Det finns alltså massor att ta del av, men kommentarer från Eva Bofride och Erik Fransson speglar ändå en saknad efter hur det brukar vara:
– Det mest utmärkande med årets vecka är det som saknas: de oväntade mötena, alla aktivistiska inslag och händelser, menar Eva Bofride.
– Alltså det där suget som fanns innan pandemin är helt borta. Då kollade man katalogen långt i förväg, fixade ackreditering och såg verkligen fram mot en både rolig och jobbig vecka. Nu är det suget helt borta, svarar Erik Fransson.