"Det blir en fråga om trovärdighet"
Vem är mest trovärdig. Den avlidne rederichefen vid Gotlandsbolaget eller de båda som fällts för att ha mutat honom.Trovärdigheten spelade huvudrollen när muträttegången fortsatte vid Svea hovrätt.Rederichefens trovärdighet ska undermineras. Försvaret fortsätter konsekvent sin strategi. Han ljuger genomgående och hans erkännande inför sittande rätt betraktar man inte som något riktigt erkännande.Därmed kan inte rederichefens uppgifter om att mutor förekommit ligga till grund för fällande domar mot de båda bestickningsdömda före detta tjänstemännen vid Kamewa/Rolls Royce.
Åklagaren kontrade med att den tidigare försäljningschef som förhördes under tisdagen nu ändrat sina uppgifter från tingsrätten till egen fördel och därför inte är trovärdig.
Några uppgifter om hotelser från rederichefen framfördes inte vid den första rättegången. Nu menade den uppringde däremot att så varit fallet och att mobilsamtalet från häktet varit mycket obehagligt och oerhört frustrerande.
Ja, rederichefens erkännande från rättegången vid Gotlands tingsrätt i höstas spelades upp i sin helhet vid förhandlingarna i Svea hovrätt på tisdagen. "Jag har kommit till beslutet att tillstyrka det åtal som ligger mig till last", inleder han sitt erkännande med.
Han förnekade att han någonsin sagt att några pengar skulle gå till Gotlandsbolaget utan att det var han själv som skulle ha pengarna. Rederirabatter är ett riskkapital som leverantören utbetalar om de efterfrågas, annars självklart inte, hävdade rederichefen.
Ett erkännande som försvaret vill ogiltigförklara eftersom det anger att mutor förekommit. Något som de båda bestickningsdömda förnekar all kännedom om.
Jag måste säga elaka ord om en som är avliden. Det är åklagarens fall ibland och nu mitt, sa advokat Stefan Lindskog och gav sedan ett exempel på varför han anser att man inte kan lita på vad rederichefen sagt.
<span class=MR>25 procent i Schweiz</span>
Det handlade om att rederichefen på en fråga varit tveksam om det fanns rederier i Schweiz trots att Gotlandsbolaget där hade Gotland Shipping AG representerande en fjärdedel av bolagets omsättning.
Rederichefen vet inte att 25 procent av Gotlandsbolagets tillgångar ligger i ett schweiziskt bolag.
Den ene av de bestickningsdömda som överklagat sin dom förhördes under tisdagen. Denne, en 65-årig tidigare försäljningschef på Kamewa i Kristinehamn, dömdes till sex månaders fängelse. Han framhöll att det var rederichefen som tog upp frågan om en treprocentig rederirabatt.
Det var inget märkligt med det. Jag visste att vi säkert skulle komma att göra affärer med Gotlandsbolaget i framtiden efter waterjetaffären.
Att summan, 500 000 kr, skulle sättas in på ett kontonummer i Schweiz reagerade han inte på.
Rederichefen var en stark person på Gotlandsbolaget, "Mr Gotlandsbolaget" gentemot oss underleverantörer.. Jag hade ingen anledning att misstänka att han sysslade med vad som senare visat sig. Jag kan inte göra annat än tala sanning, jag har inte givit rederichefen någon privat uppgörelse.
När den skatterevision skett som uppdagade inbetalningen till Schweizkontot ringde rederichefen upp försäljningschefen och ville göra om det till en rederirabatt.
Men det var inte mitt problem, jag var inte längre kvar på Kamewa.
Därefter blev försäljningschefen kallad till polisförhör. Därmed var det över för hans del. Trodde han.
Det blev en chock för mig när jag fick stämningen och "inbjudan" till rättegång i Visby.
<span class=MR>Samtal från chefen</span>
Fredagen innan rättegången fick han så det omtalade telefonsamtalet från rederichefen.
Jag visste att han hade restriktioner i häktet så jag trodde att han var avlyssnad. Han säger "Vi syns i veckan. Om något går fel får de bära ut mig". Han hotade mig för att jag skulle ställa upp på att det handlat om en konsultation som han fått ersättning för.
Det var mycket obehagligt och oerhört frustrerande. Jag har sagt mer i dag om hotbilden än i tingsrätten på grund av att jag där var berörd av att se denne kraftfulle man grå och märkt av sina 90 dagar i häktet.
Åklagaren Christer Krantz pressade försäljningschefen angående varför denne ändrat flera av sina uppgifter jämfört med vad han sagt i tingsrätten.
<span class=MR>Fråga om trovärdighet</span>
Du berättade inte om konsultkravet i rederichefens samtal under rättegången i Visby. Men nu är du oemotsagd...
Det blir en fråga om trovärdighet, konstaterade försäljningschefen.
Du gav inte heller intrycket att ha blivit hotad vid telefonsamtalet, fortsatte åklagaren. Vi sågs ju på flygplatsen och reste ner tillsammans till Visby när du berättade om att du fått samtalet. Jag frågade ändå eftersom jag funderade på att inleda en förundersökning angående övergrepp i rättssak.
Försäljningschefen:
Han sa inte till mig att ljuga men det var vad han indirekt sa. Jag skulle stötta hans version om konsultuppdrag, annars skulle jag också råka illa ut. Det var fegt av mig att inte berätta vad rederichefen egentligen sa. Det var ett hot i hans samtal.
Åklagaren begärde och fick spela upp bandupptagningen angående vad försäljningschefen sagt om samtalet vid förhandlingarna inför Gotlands tingsrätt. Där säger han mindre i klartext om hotelser.
Försäljningschefen är inte trovärdig när han berättar om hotet.
I dag fortsätter hovrättsförhandlingarna med förhör av den andre bestickningsdömde tjänstemannen från Kamewa/Rolls Royce.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!