Det blir en höst rik på råttor och möss svårt hålla dem borta
- Det varierar givetvis år från år, säger skadesanerare Yngve Osin.
Hittills har skadebekämparna haft påringningar från människor i normal utsträckning, till och med kanske lite lugnare.
- Det har varit god växtlighet och hösten har varit varm, säger Yngve Osin. Då klarar sig djuren utomhus. Men när kylan kommer och födan inte längre är lika tillgänglig, då brukar invasionen komma.
Som sagt så varierar rått- och mössbeståndet år från år. Och även från olika områden.
- I områden där det finns mycket åkermark riskerar man mer råttor, säger Osin. Ofta plöjer man åkrarna och då plöjer man sönder djurens bon och de blir husvilla. Då söker de sig inomhus.
Den råtta som vi har på Gotland är den så kallade brunråttan, en ganska stor sak.
Djuren är skadedjur och människor upplever dem ofta som mycket otrevliga. Det är anledningen till att man tar kontakt med skadesanerare.
- Vi använder bekämpningsmedel för att få bort dem, säger Yngve Osin. Men den enskilde kan också använda fällor av olika slag, slagfällor eller burfällor.
Mössen gnager på allting. Får man in en mus i väggen så kan den låta som en råtta när den sitter och gnager på en träbit eller någonting.
- Det gäller att se till att man har tätt vid husgrunden och panelen och att alla nät är hela, säger Yngve Osin. Men det är svårt att hålla mössen borta ändå. Man brukar säga att kan du få en en blyertspenna i en springa, då kommer musen in. Den kan också följa med in när du själv öppnar dörren.
Råttan gnager också på allting. Den måste gnaga, den slipar sina tänder som växer en centimeter på ett år.
- Men råtta kan ställa till med större skada, säger Yngve Osin. Den kan gå på köksinredning och bita hål, den kan gå på sängkläder och madrasser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!