"Det blir ett hinder för verksamheten på landsbygden"

Bräckliga broar och bristfälliga vägar ställer till det för de gotländska lantbrukarna. Nu vill LRF Gotland se att landsbygden prioriteras.

LRF Gotland vill se att både regionen och Trafikverket börjar prioritera de gotländska landsbygdsvägarna. Bernt Pettersson framhäver vikten av en bra infrastruktur för att de svenska lantbrukarna ska kunna leverera livsmedel.

LRF Gotland vill se att både regionen och Trafikverket börjar prioritera de gotländska landsbygdsvägarna. Bernt Pettersson framhäver vikten av en bra infrastruktur för att de svenska lantbrukarna ska kunna leverera livsmedel.

Foto: Montage. Fredrik Sandberg/TT och Miriam Åkerström/LRF Gotland

Gotland2020-06-17 10:07

Att kunna ta sig fram med tunga fordon är a och o för många lantbrukare. På Gotland är det dock inte alltid det lättaste, menar LRF Gotland i en skrivelse till regionen och Trafikverket. 

Den lokala organisationen uppmanar nu därför till ökat underhåll av de gotländska landsbygdsvägarna.

– Vi har lyft frågan tidigare men nu vill vi återuppväcka den så att man prioriterar och backar upp de beslut som har tagits nationellt kring livsmedelsstrategin. Det behövs en infrastruktur som gör så att lantbrukarna kan utföra sitt jobb, säger Bernt Pettersson, ledamot i regionstyrelsen för LRF Gotland. 

Han tar upp ett exempel med en bro på södra ön som under flera år har behövt underhåll. Nu har den inte tillräcklig bärighet och, istället för att repareras, har man valt att begränsa den för fordon över fyra ton. Något som leder till att lantbrukare inte kan använda varken den enskilda vägen eller bron.

– Det blir ju ett hinder för verksamheten på landsbygden när man gör på det sättet. Då får man istället köra långa omvägar för att komma dit man ska. Det blir motstridiga signaler när man i livsmedelsstrategin vill se att vi producerar mer mat i Sverige, men sedan följer man inte upp det och ser till att det blir en bra infrastruktur.

Bob Kolmodin, projektledare vid Trafikverket, förstår lantbrukarnas frustration, men framhäver att det i slutändan handlar om politiska beslut.

– Vi har inte pengar till att underhålla allt till hundra procent. Jag försöker göra det mesta med det jag har, men i slutändan handlar det om tilldelning av medel. Det man kan göra är att lyfta det eftersatta behovet uppåt hela tiden, säger han och fortsätter:

– Trafikverket har också uttalat att det mindre vägnätet ska stå tillbaka och prioriteringarna görs utifrån trafikmängd och till exempel om det är en väg med pendlingstrafik, godstransporter eller busslinjer.

Men skulle inte lantbruket kunna vara något som ska prioriteras?

– Det blir jättesvårt för mycket av lantbruksverksamheten är ute på de här småvägarna över hela ön. Det finns inte pengar till allt helt enkelt. Vi har 150 mil väg att ta hand om på Gotland, säger Bob Kolmodin.

Det är inte heller bara Trafikverket som ansvarar för de gotländska landsbygdsvägarna utan även regionen. Region Gotland ansvarar för runt 80 mil enskilda vägar med statsbidrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!