"Det blir ingen Romateater i år"

- Det är väldigt mycket ilska inblandat nu, säger den uteslutna styrelsemedlemmen Maria Lindström.

Arkiv  971216 - Kjell A Nordström, ekonomie doktor och professor på Handelshögskolan. 
Foto: Jonas Ekströmer Code: 1030
COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Arkiv 971216 - Kjell A Nordström, ekonomie doktor och professor på Handelshögskolan. Foto: Jonas Ekströmer Code: 1030 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Foto: Jonas Ekströmer

Gotland2013-03-19 17:43

– Vi har ställt samman hur mycket de är skyldiga och det handlar om drygt 380 000 kronor. Det är förfärligt. Att människor kan göra så här mot en liten men viktig kulturinstitution. Det säger nyvalde ordföranden för Romateaterns styrelsen, den kände ekonomen Kjell A Nordström.

Det är förre ordföranden Thomas Segerström, och förre vd:n Maria Lindström, som anklagas för att ha misskött ekonomin. De lämnade tidigare i år Romateatern och bildade istället Nya Romateatern. Med sig har de enligt revisorn Gunder Nyman tagit en stor summa pengar, det ska handla om 380 000 kronor.

Vart har de pengarna tagit vägen?

– Det är det vi inte vet. Vi har skickat ett brev till dem där vi har förklarat vad det är de ska betala men de svarar varken på telefon eller mejl, säger Kjell A Nordström.

Maria Lindström har en totalt annorlunda version av vad som har hänt.

- De har skickat ett hotfullt brev om stämning men inte specificerat vad det är för pengar, jag har försökt få dem att göra det, säger hon.

Via omvägar har hon fått reda på att det handlar om att revisorn ifrågasätter utbetalningar av löner till Thomas Segerström, till den ekonomiskt ansvarige Christer Norrby och till henne.

- Jag har jobbat inom Romateatern i tre år och har tagit ut lön för cirka 12 månader. Resten är ideellt arbete och pengar från Arbetsförmedlingen. Jag är om något underbetald.

Hon hävdar däremot att Christer Norrby har plockat ut för mycket pengar genom åren, bland annat i milersättning.
– Jag vill inte förekomma det revisorn är satt att granska, men jag känner mig lugn, har Christer Norrby tidigare sagt till Gotlands Tidningar.

Den 4 april kommer Romateatern AB att ha bolagsstämma och då ska stämman besluta om den gamla styrelsen får ansvarsfrihet.

- Det kommer den inte att få, säger Kjell A Nordström.

Han räknar med att stämman kommer att besluta om att väcka talan. Det innebär att striden kan bli både ett tvistemål och ett brottsmål inför domstol. Redan pågår flera polisutredningar, där båda parter gjort anmälan.

Maria Lindstöm är en liten med dock delägare i aktiebolaget Romateatern och har tillsammans med Thomas Segerström krävt en extra bolagsstämma med särskild granskning. Detta har Kjell A Nordström enligt Maria Lindström struntat i.

Nya Romateatern kallade tidigare i år till en pressträff där de berättade att den nya teatern kommer att sätta upp Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap. Både Maria Lindström och Kjell A Nordström får frågan om det kommer att bli någon föreställning i klosterruinen i Roma i sommar.

Kjell A Nordström:

– Nej. Om du frågar mig så blir det ingen teater i år. Det som är klart är ett samarbete mellan oss och Unga Roma. Det kommer också att hållas ett teaterläger för ungdomar. Till sommaren 2014 kommer det att bli en ny uppsättning.

Maria Lindström:

- Ingen aning

Men er planerade föreställning av Scener ur ett äktenskap, blir den av?

– Jag svarar inte på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om