Det handlar om flerfamiljshuset på Visborgsgatan som byggdes om och till, men som fick bygglovet återkallat för att länsstyrelsen ansåg att det blivit för högt.
Tvisten har pågått i ungefär ett år nu. Sedan länsstyrelsen den 7 september i fjol upphävde det bygglov som byggnadsnämnden utfärdat i juni 22010. Då var ombyggnaden i princip klar, inklusive de takkupor som var den egentliga orsaken till länsstyrelsens ogillande.
Nytt bygglov
Byggfirman stod alltså med ett om- och tillbyggt hus utan bygglov.
För att få det hela lagligt måste nytt bygglov sökas. Hela processen måste alltså tas om en gång till. Med den skillnad att man nu söker om lov för ett bygge som redan utförts
- Vi har skickat ut ett lovföreläggande. Senast den 30 september vill vi ha in ansökan och om ritningarna då är i enlighet med gällande detaljplan kan det gå snabbt. Då ska de ha sitt bygglov inom tio veckor, säger Charlotte Criwall, enhetschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Kan dra ut på tiden
Men då krävs att vissa detaljer har ändrats. Till exempel antalet takkupor.
- Om inte, kan det dra ut på tiden, fortsätter hon.
Kjell-Åke Ruthström säger att de håller på att jobba med bygglovsansökan.
- Vi hoppas hinna få in den denna eller nästa vecka, säger han.
När det gäller takkuporna säger han att man redan tagit bort flera av dem. Men han är ändå rädd att det kommer att bli nya överklaganden; att ärendet drar ut i tiden.
- Det blir säkert någon som överklagar den här gången också, suckar han.
Men han hoppas givetvis att det ska kunna gå snabbt och att alla tillstånd blir klara.
Kostar stora pengar
- Som det är nu kostar det oss stora pengar. Fastigheten har ju överlåtits på ett fastighetsbolag och blivit bostadsförening. Men de två takvåningarna har vi inte kunnat sälja på grund av hela den här processen. Så de kostar oss hyra varje månad, cirka 14 000 kronor för båda, säger Kjell-Åke Ruthström.
Dessutom har de inte kunnat få in de 3,3 respektive 4,6 miljoner kronor som en tänkt försäljning av lägenheterna skulle ge. Den kan inte ske förrän man säkert vet att bygget är lagligt.
Har du nån gång ångrat projektet?
- Nej, inte ångrat. Men visst är det konstigt att det är vi som drabbas, fast vi inte gjort något fel - vi hade ju fått bygglov när vi satte igång Det vill till att ha ekonomi för att klara sånt här, avslutar Kjell-Åke Ruthström.