Det blommar i bygdegården

"Döda perenners sällskap" i Vallstena lever inte riktigt upp till sitt namn. Men roligt har de i bygdegården en kväll varje månad. Och mycket kan de om trädgårdar och växter.
­Vallstena är den socken som har flest medlemmar i Trädgårdsamatörerna, säger Maj-Britt Engström, en av deltagarna i studiecirkeln som pågått i snart tre år.

Gotland2004-05-08 04:00
Det är mycket tack vare "TrädgårdsFrida", alltså Frida Tollerz, som intresset för trädgårdar är så stort i socknen. Hon är trädgårdsmästare och landskapsarkitekt och bor i Vallstena där hon har sitt företag.
<span class='mr'>Regnande poppel</span>
­Vi är ett 30-tal som träffas varje månad. Alla kommer inte varje gång men vi brukar vara tio, femton varje gång. Vi träffas under lätta former, har skoj, byter erfarenheter och dricker medhavd kaffekorg, berättar Frida.
Den här kvällen när GT kom handlade det om olika ljud i trädgården. Ljud som är naturliga från fåglar och växter och ljud som man kan tillföra som fontäner och japanska "klonk-maskiner".
­Jag hade en poppel men jag tog bort den. Det lät som om det regnade jämt, säger Frida. Men när koltrasten kommer njuter jag i fulla drag.
Något som Frida inte hade koll på var kornknarren, en fågel som man inte ser så ofta men som låter mycket. Ingen har sett eller hört den i Vallstena på många år men de senaste åren har flera hört den.
<span class='mr'>Judas silverpenningar</span>
Frida hade en del aktuella växter med i korgen. Bland annat en liten kruka med klematis från Estland. En liten oansenlig planta men väl så efterlängtad av deltagarna.
Annat som fanns i Fridas korg var Judas silverpenningar som blommar just nu. Påpassligt hade hon med en kvist från förra året som ännu var vackert silverglänsande och som håller i flera år. Aftonstjärnan blommar också och några förväxlade den med ishyacinten. Bland ogräset fanns knölklocka och kirschkål.
<span class='mr'>Ägg på ett litet strå</span>
­Kirschkålen är faktiskt möjlig att utrota. Den har inte mer än 3-4 decimeter rot och om man lägger en presenning över under två växtperioder så är den faktiskt borta, försäkrade Frida.
Sen tog hon fram en "liten kompis" ur sin korg. En liten, röd liljebagge, som faktiskt väsnas ordentligt när man petar på den.
­Knip bort äggen med fingrarna, det är jättelätt. Och kolla särskilt vid kejsarkronan som blommar först. Får de fäste där så tar de resten av liljorna i trädgården, sa Frida.
Hon hade ägg med också på ett litet strå. De lyser klart orange när de är nya och bleknar sedan efter hand.
­Det är bättre att knipa sönder äggen än att ta död på den stora, feta larven som blir sen. Den är inte rolig det kan jag säga.
<span class='mr'>"Vi har så skoj"</span>
Det är ett digert program som de här trädgårdsentusiasterna själva har jobbat fram. Programmet innehåller allt från att byta växter på marknaden första maj till frösådd, beskärning och betonggjutning.
Och den 2 juni besöker Eva Nyroth Vallstena för att visa hur man gör en lövkorg och Annika Grandelius visar hur man gör gräskronor.
­Sen gör vi upp programmet för höstens aktiviteter och förmodligen kommer vi att fortsätta länge än, sa Frida. Vi har så skoj och intresset är mycket stort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om