"Det finns bitterhet på länsstyrelsen"

Pigge Werkelins kritik mot de gotländska myndigheternas byråkrati får stöd av Inger Harlevi, företagare och moderat kommunpolitiker.-Gång på gång utnyttjar länsstyrelsen möjligheten att stoppa besluten, säger hon.Men landshövding Marianne Samuelsson slår tillbaka:-Jag tycker att kommunen kan göra ett bättre grundjobb, säger hon.

Foto:

Gotland2007-06-09 01:08
GT berättade i går om Pigge Werkelins bitterhet efter den senaste turbulensen kring hans affärer.

I veckan kritiserade en jurist kommunens försäljning av Björkhaga camping till ett av Pigge Werkelins bolag, samtidigt som länsstyrelsen drog in det tillfälliga bygglovet för 40 villavagnar på Snäck.

Inger Harlevi har flera politiska uppdrag, bland annat som ledamot för moderaterna i kommunfullmäktige och ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Äger camping med Pigge
Hon är sedan många år väletablerad i näringslivet genom företaget Gotlands Konferens & Turistservice. Familjen äger även Snäcks camping tillsammans med Pigge Werkelin.

Liksom Pigge Werkelin kritiserar hon att kommunala beslut om exempelvis bygglov ofta rivs upp av länsstyrelsen.

Detta hämmar öns entreprenörer, hävdar Werkelin och Harlevi.

-Det är ett stort problem att dialogen mellan tjänstemännen på kommunen och länsstyrelsen är så dålig. Det finns en bitterhet på länsstyrelsen. Den sitter i väggarna, säger Inger Harlevi.

Skälet till bitterheten skulle enligt Harlevi och Werkelin vara en maktstrid. Sedan många år ansvarar kommunen - inte som på andra håll länsstyrelsen - för den regionala utvecklingen på Gotland.

Hon säger att de flesta överklagandena kommer från sommargotlänningar, som hindrar utvecklingen på ön.

-De vill ha Gotland som det var på 50-talet. Man vill ha ett friluftsmuseum.

Jantelagen är stark i det gotländska samhället, inte minst bland tjänstemännen i offentlig förvaltning. För att komma åt den måste man jobba med attityden till företagandet på myndigheterna, tycker Inger Harlevi.

-Någon kanske måste tala om att "du passar inte in i vår organisation".

Vilka syftar du på?

-Det tänker jag inte tala om för dig, men det finns sådana personer, säger Inger Harlevi.

Landshövding Marianne Samuelsson slår tillbaka kritiken från de båda företagarna.

-Vår roll kan synas lite hindrande, men vi har att titta på vad lagen säger, säger hon.

Gotland behöver duktiga entreprenörer för ekonomins och arbetstillfällenas skull. Men Inger Harlevi och Pigge Werkelin är fel ute i sin kritik, anser landshövdingen.

-De har totalt missuppfattat om de tror att det är lättare att få igenom investeringar om länsstyrelsen är med ibesluten. Det är orättvist att skylla på oss, det är lagstiftningen som lägger hindren.

Kritiserar kommunen
Hon kritiserar samtidigt kvaliteten på kommunens arbete, som enligt landshövdingen är ett skäl till att en del beslut rivs upp av länsstyrelsen.

-När det gäller byggärenden är det kommunen sak att göra så bra motiveringar att de håller för överklaganden. Jag tycker att kommunen kan göra ett bättre grundjobb, säger Marianne Samuelsson.

Även Jerker Loré, jurist vid länsstyrelsen, tillbakavisar kritiken om brist på samarbete mellan kommunens och länsstyrelsens tjänstemän.

-Vi ska inte kommunicera med varandra, då försvinner vår funktion som överprövande myndighet.

-Det är orimligt att vi ska ge kommunen råd, det är meningen att vi ska vara objektiva och oberoende. Vi företräder de statliga intressena, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!