"Det finns en stark homofobi på Gotland" Emil Möllerström ­ en av alla unga homosexuella som har flyttat från ön

Emil Möllerström försökte organisera de homosexuella ungdomarna på Gotland. Det gick trögt. Nu har han själv blivit en av alla de unga homosexuella som har flyttat härifrån.
­ Gotland är lite homofientligt, konstaterar Emil.
I dag jobbar han med RFSL:s ungdomsfrågor på riksplanet i stället.

Gotland2004-05-24 04:00
I ett och ett halvt år försökte Emil Möllerström få fart på en ungdomsverksamhet inom RFSL på Gotland. Det gick inget vidare.
­ Det blev ingen fart på ungdomsarbetet. Intresset var väldigt lågt.
­ Det är svårt att få ungdomar att träffas på en så liten ö där alla känner alla. Visst finns det några som är starka och vågar stå för vilka de är, men de flesta vill inte bli sedda utan lever med en mask och försöker bara sjunka in i mängden, berättar Emil.
<span class=MR>Höll låg profil på högstadiet</span>
Emil, som redan på högstadiet blev klar över att han är homosexuell, höll själv en låg profil så länge han gick kvar i skolan. Bara de allra närmaste vännerna fick veta.
­ De kunde ju se att jag inte mådde bra.
Utåt höll Emil god min när bög-skämten haglade.
I dag har Emil pojkvän i Norrköping och pluggar i Kristianstad. Där är de öppna med sitt förhållande och möter emellanåt uppskattning för det, men på Gotland kan det vara värre. När Emil gick hand i hand med sin pojkvän genom Visby i påskas hörde han "åh fy faaan, bögar!" bakom ryggen.
<span class=MR>Stark homofobi på Gotland</span>
­ Hur ska man våga komma ut när det finns en så stark homofobi? Gotland är många gånger homofientligt. Jag har mött stor tolerans på Gotland också, men många har fastnat i att heterosexualiteten är den enda.
Genom Högskolan och annan inflyttning så har det kommit fler homo- och bisexuella ungdomar till Gotland. Emil Möllerström hoppas att det till slut ska bli så många att man har nått fram till den "kritiska massa" som gör att det blir lättare för dem som har vuxit upp här att bo kvar. Det handlar inte bara om att hitta en partner, utan också om att få möjlighet att möta förebilder.
<span class=MR>Kan påverka attityderna</span>
Men innebär detta också att homosexuella måste organisera sig i en förening?
Emil tycker det:
­ RFSL Gotland behövs. På sommaren behövs det ett ställe dit folk kan vända sig för att få tips om vilka aktiviteter som finns här. Annars behövs RFSL som en organisation som kan påverka attityderna.
När Emil Möllerström lämnade Gotland i höstas lämnade han inte engagemanget för homosexuella på mindre orter. När han i mars valdes han in i förbundsstyrelsen för RFSL Ungdom, så gjorde han det med föresatsen att verka för att öka toleransen och minska ensamheten för homo-, bisexuella och transpersoner på just de mindre orterna.
<span class=MR>Kör med öppna kort</span>
Hur ska det gå till?
­ Det gäller att inte bränna av allt krut direkt, utan försöka att förändra på sikt. Självklart vill man ju förändra attityderna hos alla, men det är lättast att börja med dem som är jämnåriga, vänkretsen, klasskamraterna och arbetskamraterna.
Av den anledningen kör Emil i dag med öppna kort över hela linjen.
­ Folk undrar ibland hur jag kan vara så öppen, men jag har hållit inne med det här i så många år... Nu får de ta mig som jag är helt enkelt. Jag är Emil. Inte bögen Emil.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om