Det finns hjälp att få

Ett av arbetsförmedlingens grundläggande uppdrag är att bedriva arbetsinriktad rehabilitering. Gårdagens temadag, som ingick i kampanjen Europeiska handikappåret 2003
ägnades därför en hel del åt att i form av miniseminarier
informera om rehabiliteringen.

Gotland2003-10-25 04:00
GA var med på ett av seminarierna, som arbetsterapeuterna Lena Samuelsson och Hanna Angerud-Wennberg höll om arbetstekniska hjälpmedel. Med på miniseminariet fanns en grupp personer som på olika sätt har med funktionshinder att göra, att de själva har det eller att de arbetar med funktionshindrade.
Från HSO:s kansli på Gotland deltog Margaretha Deinum, som jobbar där mot lönebidrag (HSO lika med handikappföreningarnas samorganisation). Håkan Edlund, rektor vid särskolan fanns också med för att lyssna.
Men en som var där både för att lyssna och som samtidigt är "kund" hos arbetsterapeuten Hanna Angerud-Wennberg, var Lena Cederholm. Hon går nu på rehabiliteringsersättning. I december förra året slutade hon arbeta hos Humanus, där hon hade en halvtid.
­ Jag har en reumatisk sjukdom som heter SLE och jag får hjälp med stol, bord och ett specialtangentbord till datorn. Det underlättar så att jag kan komma tillbaka till arbetsmarknaden igen, säger Lena Cederholm.
Hon berättar också att hon i grunden är utbildad sjuksköterska. Det jobbade hon som till 1997.
Sedan gick inte det längre. Hon hoppas få börja jobba igen på halvtid och då vill hon utifrån sitt sjukvårdskunnande satsa på förebyggande. Det gäller att använda den kunskap som finns i botten, säger Lena.
De som hade kommit för att lyssna på miniseminariet om arbetstekniska redskap fick en snabbgenomgång av sådant som finns i samband med kontorsarbete, olika typer av avlastningsstolar, armstöd vid musarbete och en joystick att använda i stället för mus och därigenom avlasta handleden.
<span class=MR>Färre hinder</span>
­ Vi kommer in när en person ska in på arbetsmarknaden. Vi kollar om det kan finnas eventuella arbetshandikapp, där hjälpmedel behöver sättas in. Det blir mindre hinder om man kan jobba på det sättet, berättade Lena Samuelsson.
­ När man är arbetslös kan vi gå in och betala anpassning av arbetsplatsen under det första året. vi kan också göra en ekonomisk deal med arbetsgivaren. De hjälpmedel som sätts in kan ju också vara bra för andra på arbetsplatsen, säger Lena Samuelsson.
Hon och Hanna Angerud-Wennberg ger också exempel på andra typer av hjälpmedel som har gjort att funktionshindrade har kunnat komma in på arbetsmarknaden igen. en byggnadssnickare som var vänsterhänt och inte längre kunde jobba med sin vänstra arm, kunde ersätta hammaren med en spikpistol.
En som jobbade med fastigheter och hade dåligt minne fick hjälp av en mobiltelefon. I den kan man lägga in en kalender. Där skriver han in vad han skall göra varje dag och vid vilka tider. För varje jobb i kalendern ringer telefonen på utsatt tid. Telefonen har också en kamera så att han kan ta bild på den fastighet han har besökt.
­ Vårt jobb är att hitta produkter som kan underlätta arbetet. Det handlar om kreativt tänkande, säger Hanna Angerud-Wennberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om