Det finns hopp för Östersjön

Det finns hopp för Östersjön trots alla dystra rapporter som kommit under senaste tiden.Det visar de marina undersökningar i gotländska kustområden som gjorts på uppdrag av länsstyrelsen de senaste två åren.- Miljöerna som inventerats under 2007 håller hög miljöstatus och är i vissa fall unika för landet, säger Lars Vallin på länsstyrelsen.

Gotland2008-02-02 04:00
En del av syftet med inventeringarna är att identifiera värdefulla marina miljöer för ett eventuellt framtida skydd, i linje med miljökvalitetsmålet "hav i balans" samt "levande kust och skärgård".
Till 2010 ska 14 marina naturreservat bildas. För att bidra till att målet uppnås har länsstyrelsen inventerat fem områden och ytterligare fyra områden ska undersökas under 2008. Resultaten från undersökningarna ska sedan ligga till grund för prioriteringar om ett långsiktigt skydd inom något eller några av dessa områden.

Videoinventering
-Det är roligt att det ser fint ut i vikarna. Sen finns det ju områden som är påverkat i mindre vikar med höga näringshalter där det är varmt i vattnet. Det beror på vilken påverkan det är från land, avloppsutsläpp till exempel påverkar ju vatten och havsbottnen, säger Lars Vallin, som ansvarar för undersökningen på länsstyrelsen.
De områden som inventerats är Lausviken, östra Gotland, Harudden/Hallshuk och Tälleviken på Fårö. Två olika metoder har använts i varje område. En översiktlig kartläggning med hjälp av videoteknik, med en kamera hängande från en båt, samt dykning längs uppmätta linjer där framförallt bottenförhållanden och vegetation har kartlagts.
-Sammantaget kan man ändå säga att de undervattensmiljöer som inventerats under 2007 håller hög miljöstatus och stora delar av områdena är representativa för gotländska vatten men i vissa fall unika för landet, säger Lars Vallin.
I Lausviken finns friska blåstångsbälten och ålgräsängar, viktiga miljöer för kräftdjur av olika slag och uppväxtlokaler för fisk, påvisades i olika omfattning i viken.
I Hallshuk återfinner man vackra rödalger på de renspolade hällbottnarna tillsammans med stora inslag av snärjtång, en slingrande brunalg som klarar sig bra på utsatta lägen med hög vågpåverkan.
Till skillnad från de relativt enhetliga bottenmiljöer som påvisades både i Lausviken och utanför Hallshuk, uppvisar Tälleviken på Fårö en större variation med flera olika bottentyper och djup. På de blandade bottnarna i viken förekommer en varierande vegetation bestående av både kärlväxter och alger. De inre delarna av Tälleviken domineras av en utbredd vegetation bestående av mattor av framförallt kransalger, en grupp alger som brukar ses som tecken på god vattenmiljö.

Fler områden väntar
Vilka inskränkningar som ska gälla inom ett marint skyddat område bestäms från fall till fall men meningen är att begränsa fysisk exploatering av olika slag och istället lyfta fram den värdefulla miljön. Ett mycket viktigt motiv till ett skydd, vilket ofta glöms bort, är därför att inom ett skyddat område ska människor ges möjligheter till rekreation och rika upplevelser.
Eftersom de miljöer som inventerats är unika kan det blir aktuellt att studera områdena ytterligare för att skapa ett eventuellt skydd för de marina värden som finns i någon av de miljöer som undersökts.
-Vi kommer att undersöka ytterligare områden på uppdrag av Naturvårdsverket och kan vi hitta värdefulla områden med ostörda förhållanden som är tillgängliga för allmänheten så kanske vi kan bidra med något skyddsområde längs Gotlands kuster, säger Lars Vallin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om