"Det fullkomligt exploderade efter -64"

På 1960-talet kom popmusiken till Gotland och band som The Walkers och The Knodds uppstod.
- Det fullkomligt exploderade efter -64, säger dåtidens stora popskribent på Gotland, Anders Bergström.
På lördagen arrangerade musiketnologen Owe Ronström ett seminarium om när popmusiken kom till ön.

Gotland2006-02-20 06:00
Det fanns en tid då popen frodades i Visby och på landsbygden och konserter på platser som Eksta och Rute kunde dra hundratals ungdomar. En tid då ett av världens största band, Rolling Stones, behövde bli närmare presenterat, "Rolling Stones (amerikansk popgrupp)", skriver GA:s dåvarande popskribent Anders Bergström. På lördagen arrangerade Owe Ronström, professor i etnologi, seminariet "När popen kom. Popmusiken, Gotland och stora världen på 1960-talet", på Almedalsbiblioteket, för att se tillbaka på den gotländska musikscenen under 1960-talet.
- Det är viktigt att vi minns, särskilt i en stad som den här, där vi har sån?t fokus på ännu äldre tider, säger Owe Ronström.
Det som framförallt intresserar honom som etnolog, är hur svenskarnas musikvanor under 1960-talet, radikalt förändrades.
- Inom en period på max tio år förändrades svenska folkets musikvanor i grunden, det är vad jag kallar en estetisk revolution. Det fascinerar mig att ett helt folk byter musikstil och musik är inte någon liten krydda i livet, det handlar om stora saker.

Mindes tillbaka
På seminariet talade ungdomskulturforskaren Erling Bjurström, från Linköpings universitet och en panel bestående av Torbjörn Lindgren, sångare och gitarrist i The Walkers, Björn Franzén, klubbarrangör och Lisen Käbbe, som beskriver sig själv som en som sprang på klubbarna, mindes tillbaka.
I mångt och mycket var dagen en nostalgitripp för dem som var med, som när Torbjörn Lindgren berättade om modskravallerna på S:t Hansplan.
- Det var en avart av Hötorgskravallerna, med motsättningar mellan mods och sunar, säger Torbjörn Lindgren och förklarar den yttre skillnaden på de två.
Några större sammandrabbningar blev det inte, Torbjörn Lindgren liknar de så kallade kravallerna, med det stora slagsmålet vid Tegelbacken, som Olle Adolphsson skrev om, där Ekengrabbarna stod och hytte i timtal mot varandra, för att sedan vända på klacken och gå hem.
- Sen tyckte vi att det var så spännande att vi försökte provocera fram flera, säger Torbjörn Lindgren.
Men det satte den lokala ordningsmakten stopp för.
Björn Franzén var aktiv i den gotländska klubbvärlden vid den här tiden.
- Allt gjordes utan ekonomisk vinning. I bästa fall spelade banden på dörren. Allt byggde på olika privatpersoners engagemang. Vi fick låna lokaler gratis och jag minns aldrig att vi betalade några elräkningar heller, säger han.

GA:s popskribent
Vid den här tiden var GA:s Anders Bergström, Gotlands stora popskribent. Hösten 1964 började han skriva om musik under rubriken "Popcorn".
- Det jag gjorde var att en gång i veckan gå ner till Wessman och Petterssons musikaffär och lyssna på nyinkomna skivor och skriva korta recensioner, säger Anders Bergström, som även bevakade den gotländska popscenen.
- Den fullkomligt exploderade efter -64, efter Beatles. Det var väldigt mycket som hände under de åren, men -67 började det plana ut. Beatles var på väg att splittras och många gotländska band splittrades också. Många hade just slutat skolan och åkte in i militärtjänstgöringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om