"Det gäller att se positivt på det man håller på med"

Gotland2006-03-08 06:00
Det sinar i vedboden och termometern visar på minus tolv grader när vi stiger upp på morgonen. Den gamla vedspisen glöder som vi eldar i från morgon till kväll. Jag "kör snöplog" in till syrran på morgonkaffe och sjunger Allan Nilssons gamla låt: "för jag ska skriva räkning till vår Herre. På fyrahundra timmars övertid. För snöskottning och för andra smärre, förtretligheter som han vållat mig". Och syrran möter mig på halva vägen så vi har gången något så när framkomlig när vi springer där till varandra flera gånger om dagen.
Hade jag inte varit tvungen så hade jag låtit bilen stå och bara stanna hemma och elda hela dagen. Men jag sopar av sista snöfallet och möts av en fantastisk vinterväg på väg mot Roma och sedan ut till Ardre. Ett julkort så vackert som något där haren och räven leker på vägen och jag måste stanna för att beundra prakten.
Just då ångrar jag inte att jag har ett jobb som tvingar mig många mil ut på vägarna. Fast hastighetsmätaren kommer just aldrig över 60 kilometer i timmen och 70-skyltarna längs vägen är mest som ett hån, man kommer aldrig upp i så hög hastighet så att man behöver lyfta foten av gaspedalen.
Det är inte tal om något vårbruk så som brukligt är vid tiden för lantbruksbilagan på våren. I år har bönderna tid i skogen och denna vinter har bjudit på det rätta vädret för skogsarbete. Kanske man för en gång skull skall bli klar i skogen med det man tänkte sig och kanske man till och med hinder få sönder veden till påsk så man brukar planera. Vi kanske slipper att bli överraskade av den efterlängtade våren. Den kanske kommer sakta men säkert så som det egentligen skall vara.
Längs med vägen ligger timmer uppradat i långa rader och det verkar som om många har utnyttjat vintern till skogsarbete.
En sak är bra med den långa vintern tycker en ung bonde. Det är att man får tid att planera, tänka över vad man ska odla och vad man ska göra med sin gård.
Jag besökte några ungdomar som har blivit bönder i år eller förra året. Det är inte lätt att planera i dessa tider. Och föräldrarna är lika osäkra.
Arla hotar att sänka mjölkpriset till producenterna på grund av de stora förluster man gjort i arabländerna efter bojkotten av danska produkter. Det handlar om många miljoner kronor, man talar om 12 miljoner om dagen och Arlas produkter är borttagna ur 50.000 butiker. Bara för en teckning som publicerades. De unga bönderna frågar sig varför just de skall betala för detta?
Samtidigt ser de fram emot ett bondeliv med något så när drägliga arbetsförhållanden. Samarbete och effektivitet är det som gäller samt större enheter. Allt för att få ett drägligt liv med tid för familjen och sociala kontakter.
En dräglig tillvaro med tid för familjen och barnen strävar vi alla efter, oavsett vilket yrke vi väljer. "De som klagar över sina jobb och är så evinnerligt trötta på det ska bli egna företagare", sa en företagare jag känner. "Så får de känna på hur det är".
På gården jobbar man för sig själv och sin familj. Man får ta konsekvenserna av sina beslut och man har alltid jobb. Man får följa årstidernas växlingar på mycket nära håll och man får se hur kalvarna eller griskultingarna växer upp från att ha fötts på vingliga ben. Det är ett sätt att leva och den som väljer det ångrar sig sällan.
Men, som en av bönderna sa i dagens lantbruksbilaga: "Det gäller att se positivt på det man håller på med".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om