I ett mötesrum på Visborgsområdet presenterade Moderaterna och Socialdemokraterna på onsdagseftermiddagen sitt politiska program för den kommande mandatperioden. Under rubriker som ”Vi bygger Gotland”, ”En trygg välfärd för alla” och ”Ett rikt kultur- och fritidsliv” hade de sammanfattat sina planer.
– Ingenting i den här texten är någon revolution, men det anger en riktning för hur vi vill att Gotland ska utvecklas. Med det sagt ska man komma ihåg att vi går mot tuffare ekonomiska tider, sade Meit Fohlin (S), som nyligen utsågs till regionstyrelsens ordförande.
Den som hade hoppats på en lång lista med konkreta förslag och planer lär därmed ha blivit besviken. Stora delar av programmet utgjordes i stället av formuleringar om vilka värden och mål som det nya styret siktar mot.
Gällande huruvida äldreomsorgen ska skötas i privat eller offentlig regi uttrycker man sig exempelvis diplomatiskt. ”Oavsett driftsform ska vi arbeta för att stärka äldreomsorgens kvalitet” står det i programmet. I skenet av de omdebatterade nedläggningshoten mot landsbygdsskolor för två år sedan menar man att Gotland behöver ”en spridd förskole- och skolorganisation”.
Men i texten fanns också vissa tydligare idéer. Exempelvis föreslås en översyn av lagen om valfrihet kan förenkla för mindre hemtjänstföretag att etablera sig på Gotland. Man vill också se över möjligheten att skapa en ”digital vårdcentral” för gotlänningarna samt gå vidare i utredningen av att göra om Solbergabadet till ett scenkonst- och kulturhus.
Frågan är då vad respektive parti är mest nöjda med att ha fått igenom i förhandlingarna om programmet. Det ville emellertid varken Meit Fohlin eller Andreas Unger (M) ge något tydligt svar på.
– Det går inte att säga något sådant. Det är en samling gemensamma, kloka tankar, sade Meit Fohlin.
– Dokumentet är ett samspel, som vi är väldigt stolta över. Det låter klyschigt, men så är det, sade Andreas Unger.
Under presentationen avslöjade styret hur de kommer att fördela ordförandeposterna i de politiska nämnderna under nästa mandatperiod. Miljö- och byggnämnden, tekniska nämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får moderata ordföranden. I hälso- och sjukvårdsnämnden, socialnämnden samt barn- och utbildningsnämnden kommer ordförandena att vara socialdemokrater.