Det går lättare att sälja oljan på fastlandet

Det tillverkas rapsolja, RME, vid Sigleifs i Silte. Per Norrby visar klar, fin olja i en vacker ljusgul färg som man kan hälla i tanken och köra bilen eller traktorn på.
- Det går lättare att sälja den på fastlandet, trots att Gotland kallar sig för eko-kommun, säger Per. Men allt fler söker sig hit för att pröva oljan i lantbruket.

Gotland2006-10-24 06:00
Det har varit en lång och ofta trög väg för Per Norrby att få igång sin tillverkning. Ibland har han varit övertygad om att lägga ner hela projektet men något driver honom och nu har han fått två tjejer till sin hjälp med papper och myndigheter.
- Jag har anställt två kvinnor för de kan göra flera saker på en gång. Något som vi karlar har svårt för, skrattar Per. Och nu har jag i alla fall bidragit med två halvtidsjobb i Silte.

Hörselskydd
I den gamla ladugården är det ett förskräckligt liv när maskinerna sätter i gång och de som jobbar måste ha hörselskydd medan processen går. Den stora pressen, som för övrigt redan är för liten, mal och pressar rapsen som sedan renas två gånger. Därefter tillsätts metanol och metolat för att få ut glycerolen. Denna sjunker till botten och tvättas för att sedan kunna användas till bland annat tvål.
- Det skulle vara kul om någon i närheten ville starta en tvålfabrik. Grundmaterialet till detta finns ju här.

Instruktionsbok
Lena Widing övervakar det hela på sin dator och läser av alla data från processorn.
- Jag visste ingenting om rapsolja när jag började här, berättar Lena. Jag fick en instruktionsbok av företaget och fattade ingenting. Men efter hand som jag har jobbat och fått hjälp av Ageratec i Norrköping, som har sålt processorn till oss, så har jag lärt mig.
Och det är just det som det hela handlar om. Att lära sig genom att jobba med detta, för oss, nya biodrivmedel. Per, som har varit busschaufför vid Swebus tidigare, har varit intresserad av teknik sen ungdomen. Han tog över föräldragården 1994 och började redan då att forska lite för sig själv hemma i ladugården.
- Jag tänkte om man vill försörja sig på detta så måste man satsa och i augusti förra året köpte jag pressen.
Nu har den alltså redan blivit för liten och Per måste investera i en större press om han ska få ekonomi på sitt företag. Idag produceras en kubik om dygnet men målet är att kunna producera tre kubik.
- Problemet är att det fortfarande blir billigare för lantbrukare att använda vanlig diesel tack vare, eller på grund av, skatteavdraget. Priset idag är 9:50 inkl. moms.
Flera lantbrukare som är anslutna till KRAV har dock börjat använda RME och är nöjda med det. Per har också en del kunder i trakten som kommer och tankar sina bilar och naturligtvis kör hans fru, Jane, som pendlar till sitt jobb i Visby, på RME.
Företaget, Ageratec i Norrköping, som sålt processorn till Per fick SKAPA-priset, Almis innovationspris i Östergötland, i år. De har utvecklat sitt företag med rekordfart och säljer nu sina maskiner över hela världen.
- Vi blev väl något av en försökskund till företaget men de ställer upp med sina kunskaper och jag har daglig kontakt med dem, säger Per.

Marknadsföring
Någon marknadsföring på sin olja har Per inte hunnit med ännu. Dels beroende på att tillverkningen ännu är liten men också för att det kostar pengar och han har satsat stora pengar i företaget själv.
Anne-Maj Christoffersson bor i Stånga och jobbar på halvtid hos Per.
- Jag hjälper honom med kontakter av alla de slag. Det är mycket med myndigheter och annat som han har lämnat över till mig och det är helt rätt. Nu kan han lägga sin kraft på själva tillverkningen, sa Anne-Maj. Själv kör jag en gammal Merzedes på RME och det går bra. Men jag får inget skatteavdrag för det. Sånt kan man ju tycka skulle gå lätt att ordna med lite smidighet.
Jobbet på Swebus har Per lämnat men han har försökt inleda förhandlingar med företaget om att köra bussarna på Gotland på RME.
- Då kommer de i närheten av det som de kallar eko-kommun, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om