Det gotländska köket

Gotland2007-07-27 06:00
? ? Förrätt
Ugnstrull - Gotländsk pirog med lök och rimmat fläsk som fyllning

Kajpsoppa - Kajp är en vildväxande lök som det finns mycket av på Gotland. Soppan görs förutom av kajpen av bland annat potatis och grädde.

? ? Varmrätt
Lammsmäcka - Pannbiff gjord av lammkött med bland annat lök, potatis, persilja och senap

Gotländska glödhoppor - Kokt panerad lammbringa som tillagas i ugn och serveras med färska grönsaker och potatismos.

Lammfiol - Serveras med bland annat potatisgratäng och sallad

Helgrillat lamm - Serveras med exempelvis potatissallad

Rökt flundra - Serveras till spenatsoppa och kokt ägg

Torskboddar - Torskhuvuden kokade i lättsaltat vatten fyllda med torsklever, mjölk, rågmjöl, salt och kryddpeppar.

? ? Specialrätt
Lammskalle - Flådd klyvd skalle som griljerats i ung med salt, peppar, rosmarin och ströbröd (Obs! hjärnan är borttagen). Serveras med rotmos och sallad.
Lammballar - Passar bra till det mesta...

? ? Efterrätt
Saffranspannkaka - Är en välsmakande gotländsk specialitet. Ingredienserna är grötris, grädde, mjölk, socker, ägg, hackad mandel och saffran. Kakan äts som dessert och serveras med salmbärssylt och vispgrädde.

? ? Måltidsdryck
Gotlandsdricka - Inhemsk alkoholhaltig dryck som görs av malt, rökt malt, humle, enris med bär, jäst, farinsocker och eventuellt honung. Det bryggs Gotlandsdricka överallt på den gotländska landsbygden och ingen "dricke/dricku" är den andra lik i smak. Varje gård har sitt eget specialrecept. Det är en dryck som kan ställa till besvär då man inte märker när ruset kommer på grund av den otroliga sötman. VM i Gotlandsdricka sker på hösten varje år på Björklunda värdshus i Burgsvik.

Slånbärssaft eller fläderblomssaft

Gotland har även egen öl och eget vin. I Träkumla finns även romtillverkning.

? ? Tillbehör
Gotländsk senap - Finns i många olika varianter och smaker.

Salmbärssylt - Salmbär är ett syligt bär som liknar björnbär. Sylten är ganska stark i smaken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om