Nikolina Ullgren är samordnare för projektet i Visby. Hon gör sin master inom kulturarv och hållbar utveckling vid Campus Gotland.
– Jag fastnade för projektet när jag gjorde en tidigare praktik. Det här lät så spännande och kändes som att det skulle passa bra med mitt uppsatsskrivande, säger hon.
Var du förvånad över att vi inte är mer inkluderande i våra kulturmiljöer?
– Både ja och nej. Jag blev förvånad över att man inte har kommit lika långt med den här målgruppen som med fysisk tillgänglighet, där fler har blivit bättre den senaste tiden
Projektet Inkult finansieras av Vinnova och Visbydelen är ett samarbete mellan Gotlands museum, intresseorganisationen FUB och konstvetenskapliga institutionen vid Campus Gotland.
För att möjliggöra för fler att ta del av kulturarvet har en "verktygslåda" tagits fram av projektgruppen. Verktygslådan innehåller olika hjälpmedel: Berättelse, förberedelsehäfte, vandringsslinga med delstopp under visningen, bildstöd och en sinneslåda (med till exempel dofter).
– Tanken är att en eller flera av verktygen ska kunna användas för att levandegöra ett besök vid ett kulturarv.
I augusti genomfördes en första visning för tio personer med intellektuella funktionsvariationer från föreningen Guteklippan vid S:t Göran ruin i Visby. Visningen leddes av Gotlands museums Lars Kruthof och delar av "verktygslådan" användes.
– Vi fick jättepositiv respons från pedagoger, museet och deltagarna. Det finns en vilja att jobba med den här gruppen och att skapa bättre förutsättningar, säger Ullgren.
En av deltagarna under provvisningen var Anna Juhlin. Hennes intresse för kultur och historia har växt sedan visningen i augusti.
– Jag tycker att det är spännande och jag är intresserad av Gotlands historia sedan tidigare. Det var jätteroligt, säger hon.
Om fler ruiner kunde visas på ett liknade sett, vad hade det betytt för dig?
– Då skulle jag gått direkt och samlat på mig mer fakta och lärt mig ännu mer!
Erfarenheterna från visningen kommer att resultera i en uppsats och en vetenskaplig artikel som författas av Nikolina Ullgren. Vidare vill man att andra kultursäten i landet ska kunna använda "verktygslådan" och göra kulturen inkluderande för alla.
– Vi hoppas kunna uppmärksamma att det finns enkla verktyg som kan används och som gör stor nytta.