Det gotländska vattnet allt bättre
Halten bekämpningsmedel i grund- och ytvatten på Gotland sjunker stadigt - men ligger fortfarande över gränsvärdena på ett par platser.
- Vattnet på Gotland ser bra ut, sammanfattar SLU:s Melle Andersson, som tillsammans med Jenny Kreuger genomfört utredningen.
Sedan 1987 har regelbundna prover tagits från ytvattnet i tre vattendrag - Närkån, Gothemsån och Snoderån. Sedan 1988 har dessutom grundvattenprover tagits, till en början i Dalhem, Hablingbo och Roma, men senare även inom ytterligare 18 vattentäkter.
Intressanta åar
De tre åarna har över 40 procent av öns jordbruksareal inom sitt tillrinningsområde, varför de är extra intressanta när det gäller att ta reda på om bekämpningsmedel från jordbruket får negativa konsekvenser på vattnet.
Generellt finns inga större problem på Gotland, men ett par prov utmärker sig. Grundvattentäkten vid Skogsholm i Visby och vid Tofta visade på en koncentration av bekämpningsmedel som ligger något över Livsmedelsverkets rekommendationer för dricksvatten.
- Men de proverna togs på råvatten, alltså på vatten som ännu inte har renats, förtydligar Jenny Kreuger.
Bentazon minskar
På ytterligare en handfull platser upptäcktes spår av bekämpningsmedel, dock inget som överskred vare sig Livsmedelsverkets rekommendationer, Gotlands kommuns miljömål, eller Kemikalieinspektionens gränsvärden.
Bekämpningsmedlen bentazon förekommer i förhållandevis konstant mängd i vissa vatten, men över tid visar undersökningarna att bentazon minskar i naturen. Just i fjol hittades dock också en oväntat hög koncentration av ämnet MCPA i Gothemsån.
- Det kan vara en tillfällighet. Eller så har någon enskild bonde råkat slarva i området, resonerar Melle Andersson, som inte oroas nämnvärt.
Fortsätter ta prov
- Glädjande är att koncentrationen pesticider sjunker, och att bekämpningsmedel som nu är förbjudna men som använts tidigare inte längre upptäcks.
Utredningen rekommenderar Gotlands kommun att fortsätta med regelbundna provtagningar i sina vattentäkter, med anledning av att gotländskt grundvatten är känsligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!