"Det händer så löjligt lätt"
- Vädret, räntor och skörden är förvisso viktigt, men det viktigaste ni har är er hälsa - annars kan ni inte njuta av någon skörd...Så inledde LRF:s Lennart Bergius fredagens temadag om arbetsmiljö och säkerhet, på nyligen olycksdrabbade Stafva gård.
Så kan det gå... För ett par veckor sedan mejade Patrik von Corswant ner delar av sin egen lada, efter att ha svimmat av till följd av en svår nackskada. I går fick Stafva gård utgöra praktiskt exempel på hur man kan göra sin gård säkrare för sig själv, sin familj och sina anställda.Foto: Tobias Wallström
Foto: Tobias Wallström
Varje dag drivs var och en av dessa arbetsplatser - stora och små, ofta familjeägda gårdar - med små marginaler och stora krav på flexibilitet, tidseffektivitet och praktiskt oberoende. Gotland är inget undantag.
Mitt i denna högts påtagliga vardag, görs dock goda försök att öka intresset för arbetsmiljö och säkerhet.
Ett nationellt exempel är att regeringen avsatt tio miljoner kronor, för att under 2008-2009 utbilda rådgivare som i varje län ska kunna handleda och informera om arbetsmiljö och säkerhet på en gårdsnära miljö.
Ett annat exempel är Säkerhet till max, LRF:s tävling där lokalavdelningarna upp- och utmanas att samla poäng genom att genomföra och delta på vissa aktiviteter. Förutom ökad kunskap och förhoppningsvis färre olyckor, hägrar ett pris på 15 000 kronor.
På fredagen arrangerade LRF just en sådan aktivitet, om ökad säkerhet på gården. Temat var "Din egen och din familjs säkerhet och hälsa". Som av en händelse hade man sedan länge bestämt att man skulle använda stora Stafva gård i Barlingbo, som studieobjekt...
I går kunde ju GA berätta om dess ägare och vd Patrik von Corswant, som för ett par veckor sedan råkade ut för en mycket svår arbetsolycka.
I går hälsade han - iförd hög stödkrage och med stel nacke - ett 30-tal kolleger, föreläsare och LRF-medlemmar välkomna.
Han var dock vid gott mod, när han bjöd på sig själv som praktiskt exempel.
- Det är ju så löjligt lätt att något sådant här händer! sade han och påpekade vikten av att använda Sam, Systematiskt arbetsmiljöarbete, Arbetsmiljöverkets modell för, tja, just det.
Patrik von Corswant menade att Sam till så stora delar handlar om sunt förnuft, att modellen inte behöver kännas som en tung pålaga. Han betonade också vikten av att ta såväl incidenter som olyckor på allvar.
Medvetna risker
- Vi försöker skydda oss genom att åtgärda det som går och varna för sådant som inte går att bygga bort. Det joxiga är att det ofta är många människor inblandade...
Patrik von Corswant talade om lantbrukarens vardag och fick många instämmande nickar. Om hur ett lite opraktiskt skydd kanske flyttas av någon, hur en annan kanske tänker att något ska fixas "lite senare" och hur en tredje bestämmer sig för att lösa något på snabbaste sätt, väl medveten om att det kan vara riskabelt
- Det går inte att säga att något är förbjudet och därför inte kommer att ske. Jag vet hur det är, man tar medvetna risker. Men jag säger det - tänk till!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!