Det händer saker...
När Bengt i sin ungdom arbetade på Aftonbladet som kopist var det en av medlemmarna i Yardleys som arbetade i vaktmästeriet.
Och om det skulle finnas någon som har ett exemplar av Yardleys enda singel ?Under the Boardwalk? så är det Bengt som har tagit bilden på omslaget.
Vi tackar Bengt för detta. Sedan dröjde det någon dag till vi fick ett mail från Roland Johansson i Solna som kunde berätta en hel del.
Yardleys bildades redan i oktober 1964, alltså 40 år sedan. Till en början kallade sig grabbarna i bandet för Carolines.
Namnet Yardleys ska ha kommit från att gruppen övade i källaren till en ungdomsgård som allmänt kallades för ?yarden?. Och bara för att man skulle heta något så blev det The Yardleys.
I sammanhanget ska det också ha funnits ett tvålmärke som hette Yardleys Men företaget hade inget emot att det fanns en popgrupp med samma namn.
När den stora Röda Fjädern kampanjen genomfördes 1965 deltog Yardleys i en talangtävling i Lidingö. Yardleys vann förstapriset som var en skivinspelning. Den låt som gruppen valde att spela in var ?Under the Boardwalk?. En lyckad inspelning som slutade på tio-i-topp.
När Rolling Stones kom till Sverige 1967 för turné var det Yardleys som fungerade som förband. Ryktena var snart igång att det var stenarna som skulle skriva Yardleys nästa låt. Men nu blev det inte så.
I september 1967 ryckte en av de mer tongivande medlemmarna in i lumpen och strax därefter lade man ner verksamheten. Gruppmedlemmarna Kenny Ekman och Stefan Andersson fortsatte spela i Avenue Clan och Pär Nyman blev medlem i Flying Dutchmen.
Tack Roland för denna information.
Den händer saker på listan. Inte mindre än fyra nykomlingar denna vecka. Högst bland dessa kom Barry McGuire med ?Eve of destruction? som tog sig ända upp på tredjeplatsen.
Barry McGuire var en av de första protestsångarna i en lång rad som kom fram i rampljuset i början av 1960-talet.
Han föddes 1937 i Oklahoma City och gick tidigt med i Randy Sparks New Christy Minstrels och blev gruppens sångare.
Skivproducenten Lou Adler och sing-songwritern PF Sloan fick honom att satsa på en solokarriär. Han skrev skivkontrakt med Lou Adler och dennes bolag Dunhill Records.
Redan i början av solokarriären lyckades han få till det med en rejäl hit som slog i hela världen ? ?Eve of destruction? av PF Sloan. Med på skivinspelningen fanns originalmedlemmarna i gruppen Grass Roots.
?Eve of destruction? toppade listorna i USA och den nådde som högst en tredjeplats i Storbritannien. Som soloartist lyckades Barry McGuire inte nå samma framgångar en gång till. Men han gjorde ett antal inspelningar till som gick halvhyfsat, bland andra ?Child Of Our Times? och ?Cloudy Summer Afternoon?.
Barry McGuire försökte återupprepa succén med annat Sloanmaterial men det ville sig inte. 1967 började han ägna sig åt skådespeleri, bland annat medverkade han i en Broadwayuppsättning av musicalen ?Hair?. Han gjorde uppehåll i sina skivinspelningar fram till 1971 då han bildade duon ?Barry McGurie And The Doctor? med Eric Hord som tidigare arbetat tillsammans med Mamas and the Papas.
Inte så lång tid efter detta blev Barry McGurie kristen predikant och ägnade sig åt att spela in gospelmusik.
En annan nykomling på listan som har lite med Barry McGuire att göra är den delade åttan Scott McKenzie och ?San Francisco?.
Scott McKenzie föddes den 10 januari 1939 i Florida. På 1950-talet uppträdde han på gatorna tillsammans med sin gode vän John Phillips under namnet The Locals. Gruppen utökades och blev till sist en kvartett med Scott som huvudsångare ? nu under namnet The Abstracts.
De båda kompisarna gav efter en tid upp gruppen. Scott ville sjunga jazz och John Phillips ägna sig åt rythm and blues. Och hur det gick med det vet vi.
På popfestivalen i Monterey 1967 föreslog Scott att John skulle skriva en låt som passade alla de ungdomar som tog sig västerut till Kalifornien. John tog honom på orden och 20 minuter senare hade han skrivit ?San Francisco?.
Det påstås att Scott McKenzie verkligen hade blommor i håret när skivinspelningen gjordes. Andra hävdar med lika stor säkerhet att där satt människor och mediterade i studion under tiden.
Uppföljaren till världssuccén ?San Francisco? hette ?Like An Old Time Movie?. Den gick ganska bra, men kom inte i närheten av ?San Francisco? som blev något av hippierörelsens nationalsång.
Scott McKenzie ?försvann? i slutet på 60-talet. Enligt egna uppgifter gav han sig ut i öknen, gick omkring barfota och pratade med kaktusarna. Han flyttade sedan till Virgina Beach och bodde där i tio år.
Men han var inte slut som sångare. 1986 beslutade originalmedlemmarna i Mamas and The Papas Denny Doherty och John Phillips att tillsammans med Mackenzie Phillips och Spanky McFarlane bilda en ny upplaga av de populära mammorna och papporna. När så Denny Doherty lämnade gruppen hoppade Scott McKenzie in som ny ?papa?.
John Phillips tvingades överge gruppen beroende på dålig hälsa och då återvände Denny och Scott stannade kvar. Och det gjorde han ända fram till 1998.
Som kuriosa kan nämnas att det var Scott McKenzie som tillsammans med John Phillips skrev Beach Boys-framgången ?Kokomo?.
Jag hade i mitt stilla sinne trott att det skulle bli en hårdare kamp mellan Tommy Steele och Elvis Presley på veckans lista. Men nu blev det inte alls så. Elvis hamnade utanför och Tommy kom in ? på en niondeplats.
Tommy Steele, Englands svar på the King. Bland många i Sverige till och med mycket populärare än Elvis.
Det finns anledning att mer i detalj återkomma till både Tommy Steele och Elvis Presley. Men om veckans nia kan vi säga att han insåg ganska tidigt att tonårsidol kunde man inte vara för evigt. Tommy Steele sadlade om och blev en mycket uppskattad musicalartist i London. Han höll på en bra bit in på 90-talet innan han tog time-out i över tio år.
I december 2003 gjorde han comeback som Scrooge i Dickens ?A Christmas Carol?. Men, som sagt, det finns anledning att återkomma till Thomas Hicks som han egentligen heter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!