?Det handlar om drastiska beslut?
? Det handlar inte om några vardagsrationaliseringar, utan om mycket drastiska beslut, som att ta bort någon verksamhet. Och det går inte att göra utan att allvarligt försämra tryggheten och säkerheten.
Den land- och luftburna ambulansverksamheten kostar årligen cirka 23 miljoner kronor, sjukvårdsupplysningen 4 miljoner och brandstationerna ? sex deltidsstationer, tre räddningsvärn och en heltidskår i Visby ? kostar omkring 20 miljoner kronor.
? De uppgifter som fullmäktige har ålagt oss är inte i harmoni med de ekonomiska resurser vi får, och så har det varit under lång tid. Det måste till en politisk diskussion om hela verksamheten, säger Jan Bejrum.
??Det här är ingen lätt ekvation. Som jag känner det finns det bara två utvägar; att skära ner i verksamheten, och det har vi inte kunnat göra, vi har dessutom redan genomfört flera neddragningar de senaste åren ? eller att vi får mer resurser. Krisgruppen får ånyo gå igenom det här.
2004 blev räddningstjänsten ålagd att genomföra verksamhetsförändringar, vilket också har skett. Bland annat har man minskat semesterlöneskulden, det vill säga innestående semester för att på så sätt kunna räta upp underskottet. Man har inte heller tillsatt vakanta tjänster.
Jan Bejrum berättar att en ambulans, med den bemanning och kompetens som krävs, kostar 5 miljoner kronor per år. När det efter mycket om och men beslutades att den tredje ambulansen skulle få vara kvar fick räddningstjänsten inte tillräckligt mycket medel.
??Vi fick 3,5 i stället för 5 miljoner kronor.
Han tycker att hela den utdragna ambulansprocessen, då 6 000 namnunderskrifter samlades in och lämnades till kommunstyrelsen, var något som verkligen grep tag i gotlänningarnas trygghetsperspektiv.
??Och i det perspektivet måste man vara ödmjuk. När en anhörig rasar ihop i hemmet vill man ha snabb hjälp och det är vi som levererar den tryggheten, säger Bejrum.
Jan Bejrum berättar att det finns en frustration bland räddningstjänstens 230 hel- och deltidsanställda.
??Vi är alla ganska nedstämda. Vi är beredda att leverera konsekvensbeskrivningar för olika alternativ till politikerna, de måste vara informerade om konsekvenserna. Det är ett politiskt beslut som måste fattas.
Jan Bejrums förhoppning är att man ska ha fått skutan att vända före årsskiftet.
? Det handlar inte om några vardagsrationaliseringar, som att förenkla administrationen. Det handlar om mycket drastiska beslut, som att ta bort någon verksamhet. Och det går inte att göra utan att allvarligt försämra tryggheten och säkerheten, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!