"Det här är väldigt dåligt skött"
Det här är väldigt dåligt skött. Det är en skandal att skatternas upphittare behandlas på det här sättet!Det säger Länsmuséets förre chef Majvor Östergren.Hon ägnar i dag en del av sin fritid åt att reda upp gamla inlösningsärenden som fastnat i myndigheternas kvarnar.
Majvor Östergren slutade förra årsskiftet som chef vid Länsmuséet, men hon har inte lämnat sitt engagemang för de gotländska silverskatterna. Majvor känner fortfarande ett moraliskt ansvar för att de som hittat skatter på ön får den lösensumma som de har rätt till. På ledig tid jobbar hon med att få fram kompletterande uppgifter om de skatter som ännu inte har lösts in av staten.
Hon är irriterad över att de här ärendena inte kan klaras ut. Lösensumman är viktig. Den är det instrument som Länsmuseet kan använda för att få folk att handla korrekt när de påträffar ett fornfynd;
Alltså anmäla direkt och inte gräva själva.
Det här har vi försökt få ordning på i flera år, säger Majvor Östergren.
Hon anser att det i första hand är Riksantikvarieämbetet och Historiska museet i Stockholm som sinkar handläggningen. Personal som handlägger dessa ärenden har bytt jobb, andra har slutat.
Men Majvor Östergren medger också att Länsmuseet på Gotland inte kan skjuta hela ansvaret ifrån sig. Härifrån har man också varit sen med många rapporter.
När staten ska lösa in en skatt inleds processen med att Riksantikvarieämbetet i Stockholm får en rapport om fyndet från Länsmuséet. Några av de skatter som GA har granskat på ligger fortfarande kvar på Fornsalen. En av dem är skatten från Roes i Grötlingbo:
1999 grävde arkeologerna upp skatten vid Roes. Här hittade man cirka 400 mynt och tre armbyglar av silver.
Fyra år har gått och skatten ligger fortfarande kvar i sina påsar i Fornsalens magasin vid Kajserport. Rapporten är inte fullständig än. Vad som återstår är att två arkeologers rapporter ska sammanfogas.
Arkeologen Leif Zerpe som har uppgiften på sitt bord hoppas att han ska hinna få iväg Roes-rapporten innan året är slut, men just nu går det inte. Arkeologerna är mitt inne i gräv-säsongen.
Länsmuséet har ont om pengar och behöver de intäkter som man får från uppdragsverksamheten.
De måste också hålla en viss servicenivå. När uppdragen kommer är det bråttom. Någon vill bygga eller gräva och maskinerna är i princip redan på plats. Då måste de dra ut i fält och kan inte sitta vid skrivborden och jobba med sina rapporter.
Men är det rimligt att rapporten ska ta mer än fyra år?
Det kan inte jag bedöma. Det hakar upp sig ibland, det är många myndigheter som är inblandade i de här frågorna. Men andra gånger stämmer allt och då kan handläggningen gå undan. Ocksarve-skatten i Hemse är ett exempel på det, säger arkeologen Leif Zerpe.
Vi gör vad vi kan för att reda upp det här. Det handlar inte om något medvetet undanhållande av skatter, understryker Ann-Marie Pettersson som också är arkeolog vid Länsmuseet.
Det är en skandal att skatternas upphittare behandlas på det här sättet, tycker förre länsmuseichefen Majvor Östergren. Hon har jobbat med gotländska silverskatter i många år och ägnar nu en del av sin fritid åt att se till att alla uppgifter kommer fram så att skatterna kan lösas in.Foto: GA-ARKIV
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!