-Det här kommer att bli oerhört dyrt för länder som Sverige och Finland som är så beroende av sjöfarten. I fortsättningen kommer det bli omöjligt att köra stora mängder gods med fartyg, säger Jan Erik Nilsson, vd för Gotlandsbolaget.
Han är kritisk till hur beslutet fattades och menar att man helt missade att göra en konsekvensanalys.
-På grund av de höga kostnaderna för bränsleomställning kommer godstrafiken att övergå till landsväg och andra transportmedel, som är mindre miljövänliga. Det har man inte tagit hänsyn till.
Enligt Jan Erik Nilsson skulle ett uppskjutande av beslutet, som infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) förespråkar, innebära mer tid att ställa om till nya bränslen och därmed lägre kostnader.
-Om förslaget genomförs kommer det att drabba Gotland väldigt hårt. Redan nu påverkar bränslekostnaderna biljettpriserna och det här skulle göra det mångfalt värre.
Miljöminister Andreas Carlgren (C) vill driva genom förslaget som planerat. Centerpartiet på Gotland har inte diskuterat frågan, men distriktsordförande Björn Larsson är i grunden positiv till det nya utsläppsförslaget.
-Vi har skrivit under ett avtal och det ska vi följa tycker jag. Det här är en fråga om miljö.
Björn Larsson menar att Gotlandsbolaget i kommande avtal borde förbereda för ett mer miljövänligt bränsle, men han har också förståelse för att det kostar mycket.
-Så fort man har infört något nytt har näringslivet oftast sagt att det blir för dyrt. Men när det gäller gotlandstrafiken måste kostnaderna kompenseras på något sätt. Östersjön är ju vår landsväg, vi har inte många andra transportmöjligheter.