Det här kan bli fina fisken för Gotland
Ekologisk hållbarhet, dioxinhalter, förädling, finansiering och en regional fiskeriförvaltning. Det var några av frågorna som diskuterades när s-politikerna Christer Engelhardt, Lilian Virgin och Lars-Olof Larsson i går besökte Gotlands fiskeriföreträdare.En givande temadag i en bransch med stor potential, konstaterade Larsson som är ansvarig för fiskefrågor i Miljö- och jordbruksutskottet.
Det finns alltså ett uttalat politiskt intresse för hur fisket och fiskbestånden ska förvaltas. Allt oftare handlar diskussionerna om ekologisk hållbarhet, miljöförbättrande åtgärder och möjligheter till självförvaltning av de 12 sjömil vatten utifrån landets kuster, som är mindre styrda av den EU-gemensamma fiskepolitiken.
En av de hetaste frågorna just nu är dioxinhalterna. Sverige har ett undantag från EU:s gränsvärde på 1,25 pikogram per gram fisk, vilket tillåter handel med fisk med ett dioxinvärde på upp till 4 inom landets gränser. Fisken får inte säljas inom EU, däremot får vissa arter exporteras till tredje land. Undantaget löper ut den 31 december 2006.
Det är en del av bakgrunden till gårdagens besök av de båda gotländska s-riksdagsledmöterna Lilian Virgin och Christer Engelhardt, samt Jan-Olof Larsson, huvudansvarig för fiskefrågor i Miljö- och jordbruksutskottet, JuO.
<span class=MR>Politiskt initiativ</span>
Initiativet till temadagen kom från politikerna själva.
Vi har pratat mycket om hur viktigt fisket är, inte minst här på Gotland. Kunskap är alltid bra och vi ville veta mer, sade Lilian Virgin efter förmiddagens information från länsstyrelsen, Gotlands fiskareförbund, projektet Fiskarkvinnor och forskningsstationen Ar.
Under eftermiddagen genomfördes ett studiebesök på fiskförädlingsanläggningen i Ronehamn, där de fick titta närmare på lossning och infrysning av skarpsill.
Dioxinfrågan kom också upp. Även om det finns en oro så ser man också möjligheter, konstaterar Jan-Olof Larsson. En är att exportera till tredje land. Exempelvis Ryssland, som har ett gränsvärde på 11, är intresserat av import av svensk fisk.
Det är en möjlighet man pratar mycket om just nu. Det är ju inte farligare för ryssarna att äta vår fisk än det är för oss, säger Larsson.
<span class=MR>Regional fiskeförvaltning</span>
En annan aktuell fråga är försöken med en lokal förvaltning av fiskerifrågor, vilket Larsson förespråkar. En regional förvaltning, menar han, ger förbättrade påverkansmöjligheter, då lokala beslut kan fattas utifrån kända förutsättningar och resurser, både de på land och de i havet.
Fiskeriverket, forskare och fiskare, turistbransch, miljöorganisationer och andra intressenter kan förvalta de lokala frågorna och dela varandras kunskaper.
Det lokala perspektivet går hand i hand med en annan av hans hjärtefrågor, att fisket och vattenbruket bedrivs ekologiskt hållbart.
Fisket har en stor potential på Gotland. Nu måste man se på hela kedjan, hur man tar upp fisken, förädlar den och distribuerar den. En vidareberedningsindustri är en förutsättning för att det yrkesbaserade fisket ska utvecklas. Så finns ju fritidsfisket, som kan bli en stor näring.
Temadagen avslutades med en offentlig diskussionsträff i Stånga, arrangerad av socialdemokraterna på södra Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!