Det här vill Nordkalk
Finskägda koncernen Nordkalk är verksam på 39 orter i 8 länder. Storugns är den enskilt största brytningsorten. Här bryts 3, 3 miljoner ton, eller 30 procent av all koncernens kalksten per år.
Nordkalk kommer då att behöva ett nytt stort brott, för att kunna stanna kvar på Gotland och för att bibehålla dagens produktionstakt. Efter att koncernen sett över sina ägor på ön, som består av mellan 4000 och 5000 hektar mark, har man hittat den tänkbara täkten på fastigheten Bunge Ducker 1:64, också kallad Bunge-täkten.
Räcker max till 2035
Kalkfyndigheten här antas vara tillräckligt stor för att räcka i 20 till 25 år. Men kvaliteten på stenen är fortfarande okänd.
Nordkalk har därför sökt tillstånd för att få genomföra två provbrytningar, som kan ge fullskaliga kvalitetstest.
Ansökan överlämnades till Länsstyrelsen 17 juni i år, men Länsstyrelsen överlämnade den en månad senare till miljödomstolen. Detta eftersom ansökan klargjorde att provbrytningarna inte bara förutsätter tillstånd för täktverksamhet utan också för vattenverksamhet.
Sänker grundvattnet
Enligt företaget som gjort miljökonsekvensbeskrivningen i Nordkalks ansökan, IVL Svenska Miljöinstitutet, beräknas provbrytningarna sänka grundvattennivåerna med en till fyra meter inom ett område på upp till 50 meter från brottskanterna. Närmast brottskansterna kan sänkningen bli upp till åtta meter.
Just dessa antaganden ifrågasätts av många motståndare till att Bunge Ducker 1:64 blir kalkbrott. Man anser att det inte går att förutsäga hur stort område som kommer att påverkas.
Motstridiga riksintressen
Miljödomstolen ska pröva ansökan, troligvis under hösten. Man kommer då även att väga in det faktum att den tilltänkta täkten ligger på mark som är av Riksintresse för naturvård och i direkt anslutning till Natura 2000-områden.
De sammanlagda naturvärdena - och eventuell risk för att vattenförsörjningen på norra Gotland skulle påverkas negativt av provbrytningarna - kommer att vägas mot vikten av de arbetstillfällen som Nordkalk skapar på Gotland och mot industrins behov av Nordkalks råvara.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!